Русия и Сърбия подписаха редица документи в сферата на ВТС и икономиката

Русия и Сърбия подписаха меморандум между Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на РФ и министерството на отбраната на Република Сърбия. Подписите си под документите представителите на държавите поставиха след руско-сръбските преговори, които се проведоха в Москва с участието на премиерите на двете страни.

След преговорите между Дмитрий Медведев и Александър Вучич бяха подписани осем документа. В това число меморандуми за взаимно разбирателство между правителствата на РФ и Сърбия в областта на икономическото сътрудничество, привличането на инвестиции и реализирането на съвместни проекти за сътрудничество между ФМС на Русия и МВР на Сърбия, за сътрудничество в борбата срещу новите психоактивни вещества.

Освен това, ръководителят на федералната служба за интелектуална собственост Григорий Ивлиев и сръбският министър на отбраната Братислав Гашич подписаха междуправителствено споразумение за взаимна охрана на интелектуалната собственост в хода на двустранното военно-техническо сътрудничество.

Останалите подписани документи се отнасят за сътрудничеството между руските и сръбските железници, в областта на младежката политика и бизнес средата.

Сърбия ще остане приятел на Русия, но на рационални основания. Това заяви сръбският премиер Александър Вучич след преговорите с руския си колега Дмитрий Медведев. „Сърбия ще остане приятел на Русия, но на рационални основания“, каза Вучич.

По думите му, Сърбия е доказала приятелското си отношение към РФ, като не е въвела санкции срещу нея и ще продължи тази политика. „Ние смятаме, че показахме искреното и приятелското си отношение съм Руската федерация с това, че останахме единствени от европейските страни, които въпреки многобройните изисквания от целия свят, не въведохме санкции срещу РФ. Сърбия ще продължи да води такава политика и в бъдеще“, заяви Вучич.

Премиерите също така обсъдиха и проектите за доставки на газ, алтернативни на „Южен поток“. „Сега ние току-що говорихме с партньорите: във връзка с реализацията на нови идеи и прекратяването на проекта „Южен поток“ ние изработваме други маршрути за доставки, – каза Медведев. – За тези идеи ние разказахме още веднъж подробно на нашите сръбски приятели“.

Сърбия разполага със собствена ниша на пазара на продуктите в Русия, вносът от тази страна за половин година е нараснал с 40 %, заяви Медведев. „За шест месеца тази година (вносът на продукти от Сърбия в РФ) се е увеличил с още 40%. Сърбия вече заема своята ниша на руския пазар за селскостопански продукти, което всъщност е доста  добре“, заяви Медведев.

На свой ред Вучич съобщи, че Русия и Сърбия са близо до подписването на споразумение за разширяване на газохранилищата до 1 млрд. куб. м., като отбеляза при това, че страната погасява дълговете си към „Газпром“ в определените срокове или предсрочно. „Сърбия ще погаси пред Руската федерация и най-вече пред „Газпром“ всички свои дългове в срок и по-кратки от предполагаемите, което само по себе си говори за подобряване на финансовата ситуация в сръбския живот и желание за изграждане на отношения с РФ на чиста и отговорна основа“, заяви на руски сръбският премиер.

Вучич също така покани Медведев да посети Сърбия през 2016 г. „Аз поканих Дмитрий Анатолиевич Медведев на официална визита в Сърбия. Мисля, че това ще се случи през следващата година“, заяви Вучич на руски.