Снимка: mil.ru/lenta.ru.

Снимка: mil.ru/lenta.ru.

Русия и САЩ подписаха “меморандум за разбирателство”

Публикувано от:

Русия и САЩ подписаха меморандум за избягване на инциденти между самолети на двете страни в небето над Сирия, съобщи руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, цитиран от руски агенции, предаде Франс прес, публикува vesti.bg.

“Меморандумът съдържа редица правила и ограничения за избягване на инциденти между руски и американски самолети, извършващи в различните операции въздушни удари срещу джихадистката групировка “Ислямска държава” (ИД) в Сирия”, заяви Антонов, цитиран от агенция Риа Новости.

По думите му САЩ са обещали да сведат договорените правила до останалите участници от предвожданата от тях антиджихадистка коалиция, за да ги прилагат и пилотите на техните страни. От американска страна документът е бил подписан от ген. Лойд Остин, шеф на американското Централно командване.

Пълният текст на меморандума няма да бъде публикуван по искане на Русия, заяви говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. Той съдържа предписания, които трябва да изпълняват екипажите на бойните самолети, летящи над Сирия, и предвижда установяване на наземна комуникационна линия, добави говорителят.

Руски военен представител каза в Москва, че “меморандумът за разбирателство” предполага наличието на потенциал за руско-американско сътрудничество в борбата с тероризма.

Няма план за установяване на зони на сътрудничество между паралелните въздушни кампании или за обмен на разузнавателна информация, или на данни за възможни мишени за удари в Сирия, каза на пресконференция във Вашингтон говорителят на Петагона Питър Кук, цитиран от Асошиейтед прес. Според Кук след двуседмичните преговори двете страни са договорили редица правила за въздушна безопасност, включително “спазването на професионално поведение във въздуха” и използване на специфични честоти за комуникация между самолетите.

Те са се разбрали за спазване на “безопасно разстояние” между самолетите във въздуха. Кук обаче не посочи дали е било фиксирано конкретно разстояние в меморандума. Договорено е и установяването на “наземна комуникационна линия” в подкрепа на връзката между военните командвания. Кук обаче не уточни дали става въпрос за телефонна линия и къде ще се намира комуникационният канал.

Меморандумът обхваща всички видове летателни апарати, които се използват над Сирия от Русия и американската коалиция, включително и безпилотните. Кук обаче направи важното уточнение, че действието на подписания меморандум не се разпространява над ВВС на Сирия. Меморандумът не се отнася и до въздушното пространство на Ирак.