Русия и Молдова с ново споразумение за стратегическо партньорство

Ново споразумение за стратегическо партньорство беше разработено между Русия и Молдова, предаде ТАСС

Русия и Молдова сключиха ново споразумение за стратегическо партньорство, главната цел на което е възстановяването на влошените през последните години отношения между двете държави. Това съобщи лидерът на Молдова Игор Додон на пресконференция, посветена на стоте дни от неговия мандат.

„Инициирах разработката на ново споразумение за стратегическо партньорство с Русия. Объдихме този въпрос на неотдавнашна среща с Владимир Путин и руския заместник-министър на външните работи Григорий Карасин в Москва“, каза президентът на Молдова. Той напомни, че възстановяването на стратегическите отношения с Русия беше от основните точки в предизборната му програма. Предполага се, че новият документ ще замени Договорът за приятелство и сътрудничество, подписан през 2001 година.

„За кратко време ние успяхме да разрешим важни проблеми с мигрантите и започнахме връщането на молдовската продукция на руския пазар. Хората усетиха промяната и ме подкрепиха“, каза Додон. Той допълни, че голяма част от гражданите на страната не одобряват обявения от парламентарната коалиция курс към интеграция в Европейския съюз.