Русия и Китай създават селскостопански инвестиционен фонд за 2 млрд. долара

Русия и Китай ще създадат специален фонд за инвестиции в проекти в областта на селското стопанство в двете страни, пише порталът Газета.ру, цитиран от инвестор.бг

По думите на ръководителя на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев Москва и Пекин ще формират „специализиран фонд за инвестиции на стойност 2 млрд. долара“. Русия ще действа като миноритарен акционер в новата структура.

„По същество това ще бъдaт пари на китайските институционални инвеститори, включително тези със значителен опит в инвестициите в селскостопанския сектор“, каза Дмитриев.

Според него споразумението ще бъде подписано още днес в Москва по време на посещението на китайска делегация, оглавявана от президента на страната Си Дзинпин.

„Договорът ще бъде подписан от Руския фонд за директни инвестиции, Руско-китайския инвестиционен фонд и Народното правителство на провинция Хъйлундзян“, каза още Дмитриев.

Очаква се споразумението да засили сътрудничеството между Русия и Китай в областта на селското стопанство, земеделието, обработката, двустранната митническа дейност, логистиката и продажбата на храни.