Русия и Китай могат заедно да решат проблема за създаването на бомбардировачи от ново поколение

Договорът за пълномащабно проектиране на новия стратегически бомбардировач „ПАК ДА“ между руското правителство и компанията „Туполев“ беше подписан през 2013 г., а самият бомбардировач ще бъде включен в държавната програма по въоръжаване за 2016-2025 година. Това заяви ръководителят на отдела за авиотехника на Министерство на промишлеността и търговията на Русия Андрей Богински.

Русия очаква да започне серийните покупки на тези самолети през следващите 10-11 години. Това приблизително съвпада със сроковете на реализация на такива американски програми, като проектирането на бомбардировача „B-1B Lancer“ и тежкия трудно забележим стратегически бомбардировач „B-2 Spirit“. Съдейки по всичко, новият руски самолет ще бъде до голяма степен подобен на американския „B-2“, но на ново ниво: ще има дозвукова скорост и ще бъде труднозабележим за радарите.

Освен за сложната и технически рискована програма за разработка на самолета ще стане дума и за целесъобразността на масовото производство. Основната задача на съвременния стратегически бомбардировач е да служи като платформа за изстрелване на крилати ракети със среден обсег. Тези ракети се използват, без да се влиза в зоната на ПВО на противника. Далекобойността на най-новите руски крилати ракети „X-101“, надхвърля 5500 километра. За самолетите-носители на такива ракети е важна далечината на полета, наличието на ефективни средства за управление на огъня, съвършеното навигационно оборудване и значителния полезен товар.

Вероятно, Русия се стреми да създаде бомбардировач за далечни разстояния, пригоден за действие в най-различни сценарии на локални конфликти. Такъв самолет, по-специално, ще може да поразява добре защитени обекти с мощни управляеми бомби, или да атакува мобилни цели, като например кораби.

Подобна работа по програма за трудно забележим бомбардировач за далечни разстояния от ново поколение се води сега и в Китай. Ако Русия още дълго време ще може при решаването на много задачи да използва наличните самолети „Ту-95“ и „Ту-160“, Китай няма такава възможност. Дори най-новият бомбардировач „H-6K“ не може да атакува континенталната част на САЩ и не може да се зарежда с гориво във въздуха.

Според редица публикации, в миналото Русия и Китай са обсъждали възможността за доставки за Китай на бомбардировачи “ Ту-22М3″, но не са успели да съгласуват своите позиции. Сега, когато двете страни работят по сходни по предназначение и изключително скъпи проекти, сътрудничеството и координацията на усилията ще помогнат да се поправи старата грешка. Тясното сътрудничество в създаването на толкова важна оръжейна система като стратегическия бомбардировач може да укрепи взаимното доверие и да позволи да се спестят значителни средства.