Русия и Индия водят преговори за трансфер на технология

Русия и Индия водят преговори за трансфер на технологии за модернизация на танкове Т-90, предаде „Взгляд

Русия и Индия започнаха преговори за многомилионна сделка, касаеща модернизацията на около 1000 танка Т-90, съобщават западни медии, позоваващи се на анонимни източници.

Според условията на сделката, от която Индия се интересува, руските разработчици ще трансферират на азиатските си партньори технология за модернизация на машините – така Индия се надява да намали зависимостта си от доставките на оръжия от Русия, предаде „Bloomberg“, цитиран от „Взгляд“.

Модернизацията ще подобри точността на стрелбата, скоростта на танковете, и ще повиши комфорта на екипажа. Осъществяването на подобренията би следвало да се възложи на частни и държавни индийски предприятия.

Преговорите за сделката по ъпгрейдване на танковете беше обсъдена на двудневната индийско-руска промишлена конференция в Ню Делхи на 18. – 19. март. , като участваха и длъжностни лица от Уралвагонзавода, производител на Т-90.

В момента Индия има над 950 танка Т-90 на въоръжение, най-голямата бройка в света (руската армия разполага с 350 единици в боеготовност и още 200 в неприкосновен запас).