Русия и Египет обсъдиха борбата срещу тероризма в Кайро

Борбата с тероризма бе на дневен ред на срещата на външните министри на Русия и Египет, заяви първият руският дипломат Сергей Лавров на обща пресконференция в Кайро с египетския си колега Самех Шукри, предаде ТАСС.

„Атентатът, извършен онзи ден, когато бандити стреляха по колона автобуси с поклонници копти, още веднъж подчертава необходимостта от постоянна бдителност и налага възможно най-широко сътрудничество в борбата с тероризма“, каза Лавров след преговорите във формат „две плюс две“, в които участваха министрите на външните работи и на отбраната на Русия и на Египет.

Шукри изрази надежда, че преговорите в столицата на Казахстан Астана ще доведат до пълно прекратяване на огъня в Сирия. Двамата министри обсъдиха обстановката в Йемен, Либия и пътищата за уреждане на палестинския проблем. Лавров допълни, че тероризмът е бил главна тема и на срещата между двамата министри на отбраната, и особено на срещата с президента Абдел Фатах ас Сиси.

Сиси прие вчера двамата руски министри за разговори, фокусирани върху борбата срещу тероризма, но също така бе обсъдено и двустранното сътрудничество, се съобщава в комюнике на неговата служба, цитирано от АФП. Сиси и министрите „признаха колко е важно да има единни усилия на международната общност в борбата срещу тероризма и да продължи координацията и сътрудничеството между двете страни в тази сфера“, се казва в комюникето на египетското президентство.

В разговора с двамата министри президентът Сиси подчерта желанието на Кайро „да консолидира партньорството с Русия в икономическата, търговската и индустриалната сфера“, се посочва в текста. Москва прекъсна всичките си полети към Египет след атентата срещу руския самолет през октомври 2015 г., когато загинаха 224 души.

Лавров и Шукри потвърдиха и общата си заинтересованост от най-скорошно възстановяване на въздушните съобщения между двете страни. Според говорителя на египетското външно министерство Ахмед Абу Зейд въпросите на авиационната безопасност са били една от главните теми на вчерашните преговори. Шукри разказал на руския си гост за мерките, предприети от египетските авиационни власти за укрепване на безопасността на летищата и за защита на пътниците, на първо място на руските туристи, посочва ТАСС.