Русия иска затвор за Коломойски и Аваков

Следственният Комитет на Русия (СК) поиска от съда да арестува екс губернатора на Днепропетровска област (Украйна) олигарха Игор Коломойски, съобщи телевизионният канал «Россия-24».

Следователите вече са предали на съда съответните материали. Веднага щом бъде взето решение в избиране на наказателна мяра за Коломойски, СК ще пердостави необходимите наредби към съответните правоохранителни органи, за незабавно установяване на местонахождението на обвиняемия и неговото задържане под стража.

Също така, в най-близко време ще бъдат изпратени материали за задържане под стража на министъра на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков.

Напомняме, че преди дни Следственият Комитет на Русия образува дело срещу външният министър на Украйна Арсен Аваков и губернатора на Днепропетровска област олигарха Игор Коломойски.

Коломойски и Аваков са заподозрени в „организиране на убийства, с прилагане на  забранени оръжия, средства и методи за водене на война; отвличане на хора; възпрепятстване на законната дейност на журналистите”.

СК смята, че Аваков с помощта на олигарха Коломойски, умишлено е извършил в период от 12 април „убийства на мирни граждани, като е организирал и ръководил провеждането на убийствата, чрез контролирани от него и подчинени му военни лица от: Въоръжени сили на Украйна, въоръжени членове на „Националната гвардия на Украйна”, „Десен сектор”, бойци от батальон със специално предназначение от украинското МВР „Днепър” – финансираната от Коломойски военна операция в югоизточна Украйна”.