Русия изпраща хуманитарна помощ на жителите на Източна Украйна

Представители на Украйна и Русия потвърдиха, че са се договорили за доставяне на хуманитарна помощ за украински град Луганск. Мисията ще бъде под егидата на Международния комитет на Червения кръст, предаде ИТАР-ТАСС.

Организацията потвърди, че е готова да започне доставките от Русия, но поиска преди това повече подробности от руските власти за размера и вида на подготвените пратки, както и гаранции от враждуващите страни за сигурността на конвоя.

Колона от 280 камиона с около 2 хиляди тона хуманитарна помощ вече потегли от района на Москва и се очаква да стигне до границата след дни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че „всичко е уговорено с Украйна“. „Россия 24“ съобщава, че на границата конвоят ще бъде посрещнат от представители на Международния Червен кръст (МЧК) и помощта ще бъде раздавана съвместно с тях.

По-рано външният министър на Русия Сергей Лавров съобщи, че всички детайли са съгласувани с ръководството на Украйна.

Министърът нарече безочлив цинизъм нежеланието на западните лидери да видят необходимостта от оказването на хуманитарна помощ. „Ако е вярно, че там (в съобщенията на медиите) е прозвучало, а именно, че тримата лидери (на САЩ, Германия и Великобритания) са се споразумели, че Източна Украйна няма никаква нужда от хуманитарна помощ, защото всички необходими мерки са били взети, то това е груба проява на цинизъм“, заяви Лавров пред журналисти.