Русия изнася Ленин от мавзолея

Защо Йоан ІV е въвел опричнината?

Москва. Руският омбудсман за правата на човека Владимир Лукин заяви, че решение относно трансфера на тялото на съветския лидер Владимир Ленин от мавзолея и премахването на некропола на Червения площад, може да бъде направено в най-близко бъдеще.

„Червеният площад не е място за гробище. A решение по този въпрос ще бъде взето рано или късно,“ каза Лукин. предаде Интерфакс.

Във вторник се навършват 90 години от смъртта на болшевишкия лидер и първи държавен глава на Съветска Русия.

„Това ще оздрави ситуацията в страната. Историята беше изопачена. Паметниците на Ленин и болшевиките в Русия не са адекватни на ролята им в историята – голяма, но много тежка и противоречива“, каза той.

„Въпросът е дали е настъпил такъв момент или не. По мое мнение нещата вървят натам. Сега вече няма такъв ажиотаж около всички тези проблеми, не само за мавзолея, но и за всички погребения край кремълската стена. Дали се е стигнало до точката, когато това може да се направи безпобезнено за социалното спокойствие? Възможно е да е така, но не бих възразил, ако почакаме пет-десет години, когато обстановката в страната ще стане още по-здрава и за хората няма да има особено значение къде почиват във вечен мир героите от 19-и и първата половина на 20-и век“, посочи още Лукин..