Русия заведе дело срещу американски генерал

Главното следствено управление на Следствения комитет на Русия заведе наказателно дело срещу гражданина на САЩ Робърт Скейлс по обвинение в „Публично призоваване към разпалване на агресивна война, извършено с използването на средствата за масова информация“.

По данни на следствието, в изказване в ефира на една от телевизиите през март 2015 г., пенсионираният американски генерал Робърт Скейлс е призовал висшето политическо и военно ръководство на САЩ и американските граждани към осъществяване на военни операции на територията на Украйна и към убийство на граждани на Руската федерация и рускоезичното население.

Тези изказвания нарушават нормите не само на руското законодателство, но и чл. 20 от Международния пакт за граждански и политически права от 1966 г., забраняващ всяка пропаганда на война и подстрекателство към дискриминация, вражда и насилие.

В момента се извършват следствени действия, насочени към установяването на обстоятелствата около престъплението.

Официалният представител на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин на страницата си в Twitter определи изказването на американския генерал Робърт Скейлс, призоваващо американците към осъществяване на военни операции в Украйна и убийство на руски граждани, като пролетно изостряне.

„Мислехме, че през пролетта се активизират само маниаците, шизофрениците и педофилите, но се оказа, че се активизират и пенсионираните американски генерали. Ще го имаме предвид“, написа Маркин.