Русия забрани на фетишисти и травестити да шофират

В Русия влезе в сила ново постановление на правителството, което установява списък със заболявания, при които се забранява управлението на автомобил, предаде телевизия „Звезда“.

Списъкът е разработен от министерството на здравеопазването и включва широк кръг от психични заболявания. Така, да сядат зад волана е забранено на хора с умствена изостаналост. От медицинска гледна точка обаче, тази категория включва както неадекватното възприемане на действителността, така и депресията.

В Русия няма да имат право да шофират и епилептиците, тъй като всеки пристъп на болния може да доведе до катастрофа на пътя.

В списъка влизат също и разстройствата на личността и поведението в зряла възраст, в това число и сексуалните аномалии. Под този знаменател влизат травестити, транссексуални, ексхибиционисти, фетишисти и воайори. Списъкът със сексуални отклонения е дълъг, като сега нито един от засегнатите от тези аномалии няма да има право на шофьорска книжка в Русия.

Категоричните забрани ще се прилагат единствено към заболяванията, установени от международната квалификация на болестите МКБ. А това дали на някого ще бъде позволено да управлява автомобил, зависи от медицинската комисия.