Русия е обезпокоена от изострянето на отношенията между Саудитска Арабия и Иран

Москва е сериозно обезпокоена от изострянето на ситуацията между Саудитска Арабия и Иран и е готова да окаже необходимото съдействие за преодоляването на разногласията в Близкия изток, заявиха в понеделник от руското външно министерство, предаде РИА Новости.

В неделя външният министър на Саудитска Арабия Адел ибн Ахмед ал Джубейр обяви прекратяването на дипломатическите отношения с Иран заради „откровената му намеса във вътрешните дела на кралството, вражеските действия в региона и нападението срещу посолството на кралството в Техеран и консулството в гр. Мешхед“. Инцидентите се случиха в събота в рамките на протеста срещу решението на Саудитска Арабия да екзекутира известния шиитски духовник Нимр ал Нимр.

„В Москва изразяват сериозна загриженост заради допълнителното изостряне на ситуацията в Близкия изток с участието на най-големите регионални държави – Саудитска Арабия и Иран, с които Русия поддържа традиционни приятелски отношения. Настоятелно призоваваме Техеран и Ер Риад и другите държави в Персийския залив да проявят сдържаност, да избягват всякакви стъпки, усложняващи положението и водещи до увеличаване на напрежението, включително и на религиозна основа“, отбелязаха от руското външно министерство.

В Москва са убедени, че възникващите в междудържавните отношения трудности и разногласия могат и трябва да бъдат преодолени по пътя на диалога, на масата за преговори.

„Русия, от своя страна, ще бъде готова да окаже на такива усилия необходимото съдействие“ подчертаха от МВнР на РФ.

По-рано източник от министерството съобщи, че Москва е готова да влезе в ролята  на посредник в разрешаването на конфликта между Саудитска Арабия и Иран.