Русия: Доставките на американско оръжие в Украйна са недопустими

Руското министерство на външните работи заяви, че доставките на американско оръжие в Украйна са недопустими.

Това, отбелязват от външнополитическото ведомство, поставя под заплаха установеното примирие в Донбас. Говорител на министерството Александър Лукашевич също подчерта, че подобни действия от страна на САЩ директно ще поставят под заплаха и сигурността на Руската федерация.
„От наша страна ние сме принудени да отчитаме подобни войнствени планове и подстрекателски изявления при реализирането на собствените ни програми за военно строителство”, каза Александър Лукашевич, говорител на руското външно министерство. Лукашевич също заяви, че разполагането на въоръжения и техника на САЩ в Източна Европа е нарушение на основополагащия акт „Русия-НАТО”.

В документа, в частност, се казва, че Алиансът поема ангажимента да се въздържа от разполагане в Източна Европа на съществени военни сили на постоянна основа, съобщава Интерфакс. „Предупреждаваме, че, ако тази система (системата на САЩ за противоракетна отбрана), която съвсем ясно във военно-технически план носи реална заплаха за нашите сили за ядрено сдържане, си запазваме правото и предупреждаваме страните, които ще разположат елементи на ПРО на своите територии, разполагаме с възможности да въздействаме на тези планове”, каза Лукашевич.