Русия достави първите два двигателя за американските ракети

Първите два от общо 60 ракетни двигателя РД-181 по договора за 1 млрд. долара бяха доставени от руската страна на американската компания Orbital Sciences Corporation, съобщиха от РКК „Енергия“, предаде РИА Новости.

През януари РФ и САЩ сключиха договор за доставянето за американската ракета-носител Antares на 60 ракетни двигателя РД-181.

„На 16 юли първите два двигателя бяха доставени в САЩ, датата на доставка на следващата партида засега не се съобщава“, заявиха от пресслужбата.

Противопоставянето между Русия и САЩ на международната сцена не попречи на страните да извършат голямата сделка в космическия отрасъл още в началото на годината.

Експертът в областта на ракетите-носители, редакторът на руското списание „Новини от космонавтиката“ Игор Афанасиев отбелязва, че поради факта, че Orbital Sciences Corporation иска да направи ракетата Antares основна ракета-носител от среден клас, която да замени изведената от експлоатация американска ракета Delta, сътрудничеството по двигателите РД-181 може да продължи, „поне десет години“.

Самият договор, според него, в създалата се днес геополитическа ситуация показва, че САЩ оценяват високо Русия като надежден партньор, не прекратяващ договорите си, и се доверяват на руското качество и технологии.

Макар в САЩ да имат възможността да локализират производството на подобни двигатели, за тях това не е изгодно, предполага експертът.

Въпросът за парите счита за ключов и член-кореспондентът на Руската академия по космонавтика „К. Е. Циолковски“ Андрей Йонин.

„Санкциите са си санкции, а бизнесът си е бизнес. От гледна точка на бизнеса е правилно да се вземе готов и разработен двигател и да се използва. Orbital Sciences е поела именно по този път“, добави той.

Както отбеляза президентът на РКК „Енергия“ Владимир Солнцев, корпорацията в момента се опитва да се договори с американската United Launch Alliance за доставката на още 30 РД-180. По думите му, САЩ ще поискат да получат новите двигатели колкото се може по-скоро, тъй като у тях са останали едва 24 вече закупени за срок до 2018 г.

Собственото производство на ракетни двигатели, според него, ще струва на САЩ много по-скъпо, отколкото купуването на руските, а и може да отнеме до десет години.

Освен това, отбелязва Солнцев, има надежда за разширяване на сътрудничеството със САЩ в усвояването на далечния космос.

Двигателят РД-181 е разработен специално за ракетите-носители Antares, като използването му ще позволи доставянето на МКС и ниските орбити на значително повече полезен товар. РД-181 е модификация на двигателя РД-191, осигурил успешния полет на ракетата-носител „Ангара-1.2ПП“ миналото лято и монтиран на тежката „Ангара-А5“, извършила първия си полет през декември.