Русия доминира пазара на жито

В състезанието за снабдяване с жито на най-големия купувач в света Русия печели първото място. Тя измества САЩ като топ износител и за първа година ще изпревари и целия ЕС, сочат прогнози от август на министерството на земеделието на САЩ. Страната печели лъвския дял от житото, поръчано в първите два търга този сезон от Египет, който изкупува огромни количества зърно, за да осигурява евтин хляб на населението.

Американски анализатори смятат, че тази година руснаците ще съберат до 72 млн. т жито, а прогнозата им за износ наближава рекордните 30 млн. т. Руският зърнен съюз съобщава сходни данни – 69.5 млн. т жито и рекордни 114-118 млн. т зърно.

Същевременно търговците не предлагат съществени количества пшеница от Франция, тъй като опасенията са за рекордно слаба от 30 години насам реколта и лошо качество след тежки наводнения, пише Bloomberg. Прогнозата от САЩ за ЕС е за 147.5 млн. т пшеница (при 156.5 млн. т очаквания през юли) и корекция на износа от 34 на 27 млн. тона.

Нормално е за страни близо до Черно море, включително Украйна и Румъния, да поведат в продажбите в началото на сезона, а Франция да набере инерция по-късно. Но Русия разполага с предимството на по-ниските цени, което стимулира разрастването на пазарния й дял. Слабата рубла, хубавото време и повечето инвестиции удрят по американските фермери, които бяха на първо място по продажби на жито в света в период от над пет десетилетия.

„Със закъснението на жътвата във Франция търговците дори не искат да гледат към френската пшеница в момента. Черно море предлага толкова много за продажба и качеството също е по-добро от очакваното“, казва Мат Амерман, мениджър на INTL FCStone.

Рекорден експорт

Русия ще изнесе рекордните до 30 млн. тона през сезона, започнал от юли, което е най-много в световен мащаб за втора поредна година, смятат от американското земеделско министерство. Глобалното производство ще достигне рекорд за четвърти пореден сезон, а запасите никога не са били по-големи. През сезон 2015-2016, приключил през юни, Русия е изнесла 25.5 млн. т, изпреварвайки Канада (22 млн. т) и САЩ (21.09 млн. т).

В два търга миналия месец Египет се споразумя да купи 480 000 тона жито, като половината идват от Русия, а останалата част осигуряват Украйна и Румъния. Миналия сезон Русия също водеше в продажбите за пръв път от три години.

В глобален мащаб Русия ще завземе около 16% от пазара на жито в сравнение с 14.4% миналата година, изчислява UkrAgroConsult. Франция вероятно ще отбележи спад в пазарния си дял до 11% от 12.1% миналия сезон. Делът на САЩ ще се повиши, тъй като производството расте, но със своите 14.9% все пак няма да успее да стигне първото място.

„Позициите на Русия на житния пазар се променят, тъй като руските фермери получиха по-високи маржове при продажбата на реколтата си миналата година и използваха парите, за да инвестират в по-добри технологии. Това съвпадна с почти идеално време“, обяснява Сергей Феофилов от UkrAgroConsult.

Във Франция реколтата е в най-лошото си състояние от пет години след наводнения, притеснения за качеството на зърното и болести. Неблагоприятното време ще доведе до спад в реколтата със 17% до 34 млн. тона този сезон и въпросът е колко точно ще успее да изнесе страната. Според специалистите не е необичайно търговците да се въздържат да предлагат френско жито в търговете на Египет, когато страната очаква по-ниско производство.

Изобилна реколта

Изобилната реколта в региона на Черно море ще направи Русия, Украйна и Казахстан основни снабдители на големи купувачи на жито в Близкия изток и Северна Африка през следващите пет години, посочва доклад на BMI Research.

„Ние сме оптимисти относно руското производство на жито до 2020 г., а и рублата ще остане слаба през това време. Затова страната ще има първостепенна позиция да се състезава по обем и цени с Франция, Румъния и Украйна“, казва Александър Андри, анализатор от BMI.

Деловият всекидневник „Ведомости“ посочва притеснения, че изобилието сваля бързо и цената. От 1 юли до 12 август пшеницата от трета категория в Централна Русия е поевтиняла с над 20% и това може да донесе големи загуби на производителите. Зависи на каква цена ще изкупува държавата, която обявява първите си търгове на 19 август, както и дали ще бъде намалена експортната такса.

В порт Новоросийск за 16 август цената е малко над 170 долара за тон жито, което е далеч под американското ($188/т) и френското ($193/т), твърдят от „Русагротранса“.

http://www.capital.bg/