В Русия ден за размисъл преди парламентарните избори

В Русия започна денят за размисъл преди гласуването на парламентарните избори, които ще се проведат в неделя, предава РИА Новости.
До края на съботния ден се забраняват всякаква агитация и политическа реклама, за да направят гражданите своя избор за кого да гласуват, без да им бъде оказвано влияние за това.
Забраната за агитация в интернет пространството влезе в сила още в петък по обяд, припомня агенцията.

Според социологическите проучвания рейтингът на управляващата „Единна Русия“ пада. Въпреки това, експерти са на мнение, че партията на властта ще успее да спечели изборите на 18 септември, основно заради подкрепата на президента.

Леонид Поляков отбелязва, че ЕР се възприема като партията на президента, чийто рейтинг е доста по-висок от този на самата партия. „(Ръководството на ЕР) залага основно на трайното насаждане у обществените нагласи на връзката между ЕР и президента“, смята Поляков.

Според него популярността на Путин е напълно достатъчна, за да осигури на ЕР победа на 18 септември. Това се потвърждава и от скока на рейтинга на ЕР, след като на 6 септември Путин проведе среща с нейни представители – тогава рейтингът на партията нарасна от 39 до 41%.

В полза на ЕР е и липсата на ярки конкуренти.

Въвеждането на смесената система на изборите през 2016 г., когато половината депутати (225 от 450) ще се избират по едномандатни окръзи (т.е. мажоритарно) също е в полза на ЕР, посочват още експертите от „Левада център“. Според тях тя ще даде възможност на лоялни към властта кандидати да представляват на изборите не партията, а самите себе си.