Русия демонстрира своя военен арсенал в Сирия

Автор: Денис Кунгуров.

В рамките на авио- и морската операция против „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия руските войски използват широк спектър от най-добрите образци на съветската военно-конструкторска школа до новите руски оръжия, които преживяват бойното си кръщение в реална обстановка. „Руски дневник“ публикува подбор от оръжия, които „изгряха“ в Сирия.

Кораби

В най-кратки срокове въоръжените сили на Русия изпратиха в пристанище Тартус и авиобаза Хмеймим в Латакия 28 самолета, натоварени на десантните кораби „Николай Филченков“, „Новочеркаск“, „Минск“, „Пересвет“. Всички те продължават да дават бойни дежурства в Средиземно море заедно с БДК „Адмирал Невелски“, „Александър Шаблин“ и противоподводния кораб „Адмирал Пантелеев“, патрулиращия кораб „Неустрашим“.

В групата влизат още ракетният крайцер „Москва“ и патрулният кораб „Сметливий“. Участват още три малки ракетни кораба (МРК) от Каспийския флот на Русия: „Углич“, „Град Свияжск“ и „Великий Устюг“, които успешно обстреляха позициите на терористите директно от акваторията на Каспийско море. МРК освободиха 20 крилати ракети „Калибър-НК“ (наричат ги руските „Томахоук“). Това може да се нарече кръщението на високопрецизните оръжия и първото им използване на разстояние над 1500 км, което позволява на Русия да провежда военни операции в отдалечени региони. Общо в района на Каспийско море има 10 руски бойни кораба.

Снимка: РИА „Новости“

Авиация и прецизни оръжия

Авиацията на Русия представи разнообразни оръжия – от отдавна приетите на въоръжение бомбардировачи Су-24M и Су-25 до най-новите разработки на Су-34. Става дума общо за 28 бойни машини, без да се броят двата транспорти  AN-124.

Един от най-популярните бомбардировачи Су-24М е приет на въоръжение в СССР през 1975 г. и се използва в още много страни. В Сирия в употреба са 12 самолета от този тип. Доставени са и Су-25. А по-модерният изтребител Су-30 е представен в Сирия от четири машини. Той е от поколението „4+“, способен да унищожава оборудване през нощта, в лошо време, да изпълнява разузнавателни задачи.

Новият фронтови изтребител-бомбардировач Су-34 стана за пример на сцената на бойните действия. Както съобщават източници от министерство на отбраната на РФ, Су-34 в Сирия е оборудван с комуникационни системи TKS-2М за „мрежово-ориентирани операции“. Новата система позволява обмен на целевите координати с автоматично пренасяне на данните на ударната група към електронните бордови карти на другите машини без участието на наземен контролен център.

По този начин всички самолети от групата „знаят“ координатите на обекта, който трябва да бъде унищожен, дори и да е открит само от един самолет. Тази система позволява самолетите да останат скрити, защото за целите на разузнаването се изисква да бъде включен само един радар.

Освен въздухоплавателните средства широко се използват както хеликоптерите  Mи-17 за транспорт и електронна война до бойните, така и  Ми-24, които се доказаха още в Афганистан. Общо в Сирия Русия оперира с 15 хеликоптера.

Русия използва най-точното оръжие при бомбените атаки в Сирия. Самолетите са въоръжени с бомби КАБ-250 и КАБ-500, които след пускането се командват от спътници. Радиусът на отклонение е не повече от 5 метра. В Алепо бяха открити  боеприпаси със самоприцелващи се бойни елементи РБК-500.

Снимка: РИА „Новости“

Радиоелектронна борба

Стана известно още, че руските въоръжени сили са разгърнали в Сирия комплекси за радиоелектронна борба „Красуха-4“, предназначени за заглушаване на авиационните радари и противодействие на безпилотните самолети. Този вид комплекс е способен напълно да скрие защитавания обект с ранно предупреждение до 15-300 км, както и да „заглуши“ самолети, снабдени със система за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОУ) и средствата за радиоелектронна борба на противника. „Красуха-4“ са приети на въоръжение през 2012 година, а в руската армия са налични от 2013 година.

Снимка: РИА „Новости“

На вода със събиране на разузнавателна информация се занимава корабът от балтийския флот „Василий Татищев“.

Сравнение на ТТХ ракетите с корабно базиране „Калибър-НК“ и „Томахоук“

ТТХ 3M-14

Калибър-НК

Томахоук TLAM-E Block IV
Година на приемане на въоръжение 2012 2002
Дължина (със стартовия ускорител), м 8,1 6,25
Диаметър на корпуса, мм 533 533
Размах на крилата, м
Полетно тегло (начално), кг 3,3 2,67
Тегло на експлозивната бойна глава, кг 450 450
Ядрена мощност, кТ 100-200
Скорост на полета, М 0,7 0,7
Обсег на полета на бойната глава, км Повече от  1500 1600
Обсег на полета с ядрена бойна глава, км 2600