Русия: Действията на САЩ могат да унищожат мирния процес в Близкия изток

 След почти ден мълчание и Русия изрази позиция за едностранното признаване на Йерусалим за столица на Израел от САЩ. Това стана след телефонен разговор в четвъртък вечер между Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Както и се очаква, руската позиция не е по-различна от целия останал свят и също изразява безпокойство спрямо решението на Доналд Тръмп, което застрашава сигурността в Близкия изток.

„Двете страни изразиха сериозна загриженост във връзка с решението на САЩ да признае Йерусалим за столица на Израел и обявяването за преместването на посолството от Тел Авив. Тези стъпки могат да унищожат бъдещето на мирния процес в Близкия изток“, гласи съобщение на Кремъл, цитирано от ИА Кросс.

Според руската страна е недопустимо по-нататъшно ескалиране на напрежението в региона и усилията на международната общност трябва да бъдат насочени към подпомагане на възобновяването на израелско-палестинските преговори с цел да се намери компромисно решение за статута на Йерусалим, като се изтъква и правото на палестинския народ да създаде своя собствена държава.