Русия блокира резолюция на ООН срещу Сирия

Русия блокира резолюция на ООН срещу Сирия

Публикувано от:

 Русия даде ясен знак, че блокира поредна проекторезолюция срещу сирийския режим на Съвета за сигурност на ООН. Външното министерство в Москва обяви твърденията на Запада за химическа атака срещу цивилни в провинция Идлиб за ”фалшива”. И ги сравни с оказалите се неверни доказателства, които Съединените щати представиха през 2003 година в ООН срещу Ирак. Над 70 са вече жертвите на вчерашната бомбардировка в провинция Идлиб. 20 от тях са деца, пише фрогнюз.бг

 “Колин Пуъл №2”- така говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече опита на Съединените щати, Великобритания и Франция да прокарат резолюция, осъждаща употребата на химически оръжия в Сирия. Паралелът с бившия държавен секретар цели да напомни начина, по който Съединените щати оправдаха преди 14 години войната срещу Саддам Хюсеин. Според Москва информацията, на която се основават западните членки на Съвета за сигурност сега по отношение на Сирия, е също “напълно фалшифицирана”. Източникът й изглежда до голяма степен са свидетелства на потърпевши за бомбардировка със снаряди със зарин.

    Ахмед, жител на Хан Шейхун: “Всички спяхме, когато между 6 и 7 ч сутринта къщата ни беше ударена. Опитах се да помагам на ранените, но не можех да дишам и паднах почти веднага в несвяст.”

Съединените щати и Европейският съюз единодушно обвиняват въоръжените сили на Сирия за трагедията в селището Хан Шейхун. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че в Сирия не може да има мир докато Башар ал Асад е на власт. Съединените щати обаче засега не дават индикации за бъдещите си действия. През 2013 г. президентът Барак Обама не предприе военна намеса, след като с посредничеството на Русия Асад се съгласи да предаде целия си химически арсенал.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече “недопустими” и “апокалиптични” разсъжденията в посока американски и европейски военни удари срещу сирийската армия. Министерството на отбраната в Москва обяви, че бойното отровно вещество в Идлиб е било на терористи.

    Ген. Игор Конашенков, говорител на МО на Русия: “Вчера, между 11 и 30 и 12 и 30 сирийската авиация нанесе удар в района на източните покрайнини на населения пункт Хан Шейхун срещу голям склад за боеприпаси на терористите. На територията на този склад е имало цехове за муниции с отровни вещества.”

Факт е драстичното разминаване в часовия интервал, в който според Москва е станала бомбардировката, и часа, за който свидетелстват очевидците. Как ще се развие първият директен сблъсък между Кремъл и Белия дом, откакто президент е Доналд Тръмп, се очаква да стане ясно идната седмица, за когато е насрочено посещение в Русия на американския държавен секретар Рекс Тилърсън.