„Русификацията” на Европа нараства

По улиците на европейските градове все по-често се чува руска реч, все повече надписи на руски език се срещат, все по-голямо е влиянието на руския бизнес. Редица експерти говорят за „русификация” на Стария Свят.

Процесът, съдейки по всичко, набира скорост. Толкова, че започва да дразни местните власти. Пресата в частност дава пример с чешките градове Карлови Вари и Марианске Лазне.Тези градове особено се харесват на руснаците. Тук пристигат не само руски туристи, тук живеят много „руснаци” (условно ще наречем всички тези, които смятат за свой роден език руския), които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в Чехия. Външно това се усеща не на последно място и по обилните рускоезични реклами по улиците. „Навсякъде са надписи на кирилица: на рекламните поставки, на витрините на магазините, на десетки преносими щитове, които не съвсем по чешки са вързани за фенерните стълбове и пътните знаци със синджир”, – съобщава на сайта си немската радиостанция DW.

В резултат магистратът на Марианске Лазне се ужасил на обилието от рускоезична реклама и постановил да се организират надписите така, че все пак да преобладава латиницата. Това местно на пръв поглед събитие предизвикало в Чехия обществен резонанс. Двадесет години след развода с руснаците, чехите (а заедно с тях и жителите на други източноевропейски страни) изведнъж открили, че явлението руска култура се връща в живота им.

Между другото, става дума не само за страните, които някога влизаха в зоната на съветско влияние. В този контекст можем да споменем и столицата на Франция. Париж според многобройни свидетелства се „русифицира” наравно с Берлин (пък и с други икономически центрове в Германия). Руското момиче-мениджър е неотделим атрибут в повечето бутици в Милано и други центрове на висшата мода. Властите на италианския регион Мерке например са решили да въведат медицинска помощ на руски език. Доколкото паричните средства на руските туристи са най-основният източник на доходи. Те казват, че руските туристи са съкровището на туристическия и хотелския бизнес в Италия.

В Испания също се наблюдава доминиране на руски туристи, на които се крепи сферата на туризма. Според данни на властите през 2012 година страната са посетили малко повече от един милион руснаци. Ако сравним с по-миналата година, се получава удвояване на потока от туристи. Според испанските туристически агенции туристите от Русия се отличават от туристите от другите страни с това, че те оставят тук два пъти повече парични средства. Около две трети от руснаците взимат апартаменти под аренда, а около една трета – вили или къщи.

Така че стремежът на местния бизнес да разговаря с потребителя на един език е напълно разбираем. При това експертите все пак се съмняват в коректността на термина „експанзия”. Да се твърди, че Европа преживява „руско нашествие”, би било невярно. От друга страна, е очевидно, че се извършва като минимум инфилтриране на „руски пари” (ако националността на парите изобщо има право на съществуване).

русификация на Европа

Началникът на отдела за аналитични изследвания на Инвестиционната група „Универ Капитал” Дмитрий Александров уточнява: „Това е преди всичко явление на търговията. Ние сега говорим за Европа. Но можем да си спомним, да речем, Турция или Египет, където основни руски фрази знае едва ли не всяко момче, което търгува на пазара. Целият този огромен интерес към изучаването на руски език или активизирането на използването на руски език е обусловено от изключителното платежоспособно търсене от страна на руския туризъм или руските емигранти, които пристигат в тези страни за постоянно пребиваване. Щом като спадне търсенето (ако то спадне), моментално ще изчезне и рускоезичната реклама. Аз тук виждам чисто икономически фактор, когато бизнесът реагира на основния купувач, ръководейки се от правилото, че „купувачът винаги е прав”. Това явление е доста разпространено. И във всяка страна в една или друга форма е възможно противодействие срещу използването на чуждия език”.

Аргумент в полза на тази гледна точка са статистическите данни. Според резултатите от 2012 година експертите са констатирали рязко увеличаване на туристи от Русия. При това не просто туристи, а хора, които имат достатъчно пари, за да станат значим фактор в икономическия дневен ред. Изследователската компания Euromonitor International уточни, че миналата година европейските магазини и елитните бутици са продали на руските туристи стока за сума от двайсет и четири милиарда долара. Освен това, в много страни руснаците се намират на челните места при купуване на недвижими имоти, при това не само жилищни. Като цяло, това е и основанието за твърдото мнение за настъпването на „руската епоха” на континента.

Проблемът има още един интересен аспект. Ние започнахме разговора с надписите на руски език. Очевидно е, че те са ориентирани към рускоезичните потребители на стоки и услуги. Докато в днешна Европа в същото време руснаците все по-често са в ролята на продавачи. Те отварят магазини, хотели, салони за красота и т.под. – че малко ли ще се намери изгоден и, най-важното, легален бизнес. Случва се само на една улица, да допуснем в Берлин, да се срещат наведнъж няколко принадлежащи на руснаци магазини. Техните надписи са на немски език. Но е ясно, че и това явление поддръжниците на теорията за „новата руска епоха” могат да го впишат в личния си актив.

русификация на Европа3

Естествено, руският бизнес в Европа не се развива без труд. Освен напълно обективни причини (сред които би могла да се спомене конкуренцията) вина за това са останалите метастази от студената война в общественото европейско подсъзнание. Зад липсата на желание да се пуска руският бизнес в Европа съвсем не стоят икономически, а политически причини. На някои кой знае защо им се струва, че порядъчният бизнес не може да съществува в компания с руски произход.

Такава позиция е напълно обяснима, ако си спомним за неотдавнашните руско-европейски отношения. Но новото време диктува и новите подходи. „Русификацията” на Европа не заплашва базовите континентални ценности. Това е само механизъм, който позволява по естествен начин да се формира по-комфортна среда – и за местните жители, и за предприемачите, и за добросъседските отношения между толкова различни, но толкова еднакви части от огромния европейски континент.

русификация на Европа1

19 април 2013 Сергей Дуз, „Гласът на Русия“