РПЦ: Въвеждането на електронни паспорти в Русия може да бъде спряно

Процесът за въвеждане на универсални електронни карти и електронни паспорти в Русия е в застой на фона на изострените напоследък отношения с редица западни страни. Това заяви днес председателят на Синодалния отдел по взаимоотношения на църквата и обществото протойерей Всеволод Чаплин на заседанието в Обществената палата, предаде РИА Новости.

„Проектът за въвеждане на универсални електронни карти и електронен паспорт, е спрян поради онези политически събития, които се случиха през последните няколко месеца. Възникват нови опасения, свързани със сигурността на държавата и обществото ни. Възникват опасения относно използване на наши електронни масиви на информация за нечии собствени интереси с цел да се ослаби Русия, да я лишат от нейната самостоятелност и самостоятелната й политика“, заяви Чаплин.

По думите му, на този фон представителите на държавната власт, „съдейки по всичко, са решили да се замислят, дали имаме нужда от обща система“, свързана с електронни документи и бази данни.

Руската Православна Църква (РПЦ) настоява за запазване на доброволния принцип за получаване на универсални електронни карти и електронни паспорти на гражданите от РФ. Както отбелязват от Московската Патриаршия, болшинство вярващи хора просто отказват да получават електронни документи, смятайки, че те превръщат живота на човека в прекалено прозрачен, а също че такъв електронен документ може да се използва за натиск срещу гражданите, включително и срещу идеологическия и религиозния им избор.

Припомняме, че руският Патриарх Кирил е получил „няколко десетки хиляди писма“ от вярващи, „обезпокоени от перспективата за въвеждане на електронни карти като удостоверения“. При това, според протойерея жалби са изпратени не само от вярващи, но и от хора, чиито „възгледи се основават на правозащитните ценности“.

„Тези хора са убедени, че събирането на информацията за гражданите в електронни бази данни са заплаха за личния живот и създава предпоставки за тотален контрол над държавата“, поясни Всеволод Чаплин.