„Росатом“ е уверен в успеха на проектите в чужбина

Заместникът на генералния директор и директор на блока за международна дейност на “Росатом” Николай Спаский заяви за успех в реализиране на споразуменията за изграждане на АЕЦ в Египет, Индия и Боливия, съобщи vestifinance.ru

АЕЦ в Египет

Държавната корпорация „Росатом“ разчита, че достатъчно бързо ще подпише комплексен договор за изграждане на първата египетска АЕЦ, отбеляза Спаский.
”Ние разчитаме, че това ще бъде направено достатъчно бързо. Работи се непрекъснато”.

На 19-ти ноември 2015 година Русия и Египет подписаха споразумение за първата египетска АЕЦ.
Русия, която ще я строи и експлоатира, дава кредит за проекта в размер на 25 милиарда долара.

Сега се извършва финалното съгласуване на търговските договори за строителството и обслужването на централата.

АЕЦ в Индия

Фактически, изграждането на втория етап (блокове 3 и 4) на АЕЦ “Куданкулам” в Индия ще започне през първото тримесечие на 2017 година, съобщи Спаский.

Тържествената церемония за залагането на втория етап на АЕЦ “Куданкулам” се състоя на 15-ти октомври 2016 година.

“Сега ние вървим към истинския първи бетон в началото на следващата година, защото първият бетон е вече технологична операция”, поясни Спаский, като уточни, че става дума за първото тримесечие на 2017 година.

АЕЦ “Куданкулам” се изгражда в щата Тамилнаду в рамките на руско-индийското споразумение от 20 ноември 1988 година.
Първи енергоблок, който започна да произвежда електроенергия през 2013 година, през лятото на 2016 година бе окончателно предаден на собственика.
Втори енергоблок на централата бе включен за първи път  в паралел с енергийната система на страната през август тази година.

„Росатом“ разчита в най-скоро време да подпише с Индия генерално рамково споразумение за строителство с участието на РФ за третия етап – изграждане на блокове 5 и 6 на АЕЦ “Куданкулам”.

“Завършва подготовката на два ключови документа за третия етап. Работата върви паралелно на две писти – общо рамково споразумение за пети и шести блок и междуправителствен кредитен протокол. Преговорите продължават, отбеляза Спаский.

“Разчитам, че подписването може да се състои в най-близко време – това е реално”, прогнозира той.

Ядрен център в Боливия

Проектът за изграждане в Боливия на център за ядрени изследвания и технологии се развива “щатно”, потвърди Спаский.

В началото на август 2016 година „Росатом“ и Агенцията по ядрена енергия на Боливия (ABEN) подписаха в Москва първите търговски договори по проекта за съоръжаване на центъра за ядрени изследвания и технологии.

Това са договор за предварителни инженерни проучвания, необходими за изграждането на центъра, и договор за оценка състоянието на националната ядрена инфраструктура на Боливия.
Страните планират да подпишат генерален договор за съоръжаване на този център, за който Боливия е готова да отдели 300 милиона долара.

Изгражданият от “Росатом” научен ядрен център ще бъде първият съвместен проект на РФ и Боливия в тази сфера.
Експлоатацията на центъра ще даде възможност на Боливия да започне работа по усвояване на ядрените технологии и използването им за нуждите на науката, медицината, геологията и селското стопанство.

Междуправителственото споразумение за строителството в боливийския град Ел-Алто на център за ядрени науки и технологии бе подписано през март тази година. Тогава се говореше, че Боливия ще отдели за изграждането му 300 милиона долара.

Центърът ще бъде оборудван с многоцелева гама установка, изследователски водно-воден реактор от басейнов тип, също с циклотрон, инженерен комплекс и комплекс с научни и други лаборатории.
Центърът ще даде възможност в Боливия да се организира  производството на радиоизотопи за широко приложение в диагностиката и лечението на онкологични заболявания, което ще повиши достъпността на ядрената медицина до населението на страната.

Източник: atominfo.bg