Ромни: Путин надмина Обама на международната сцена

Американския политик Мит Ромни, главният съперник на Барак Обама в президентските избори през 2012 година, смята, че президентът на Русия Владимир Путин  неведнъж е надминавал своя американски колега  Обама на международната политическа сцена, съобщи РИА Новости.

„Мисля, че Путин не веднъж е надминавал нашия президент на международната политическа сцена“, заяви Ромни пред NBC.  Той напомни за различията в позициите на двата президента във връзка със сирийския конфликт. През септември на миналата година САЩ бяха готови да започнат военна операция срещу Сирия, след появата на съобщение за предполагаемото използване на химически оръжия от бунтовниците срещу армията на страната. Но, това развитие на ситуацията е избегнато благодарение на усилията на руската страна, която пое инициативата по предаването на химическото сирийско оръжие под международен контрол. Също така, Ромни спомена ситуацията около  бившия служител на американските тайни служби Едуард Сноудън, на който Русия предостави временно убежище.

„Смятам, че всеки човек, който следи за събитията на световната политическа сцена, си дава ясна сметка, че статусът на Русия значително се е повишил, докато статусът на САЩ се понижава“, смята американския политик.

Напомняме, че в края на 2013 година вестник Times, нарече руския президент Путин „Човек на годината на международната политическа сцена“, подчертавайки неговите успехи във външната политика на Русия. А в края на октомври 2013 година руският лидер зае първа позиция в класацията на списание Forbes за „Най-влиятелни хора на света“, измествайки Барак Обама на втора позиция. Тогава списанието отбеляза, че руския президент Владимир Путин изигра ключова роля в разрешаването на сирийската криза..