Романо Проди: ЕС допуска много грешки в отношенията си с Русия

Бившият премиер на Италия и бивш председател на Европейската комисия Романо Проди призовава за възстановяване на отношенията между ЕС и Русия, съобщи ТАСС.

„Правим много грешки в отношенията с Русия”, заяви Проди в интервю за в. „Известия”.

Според италианския политик, сегашния статут на отношенията ЕС-Русия е „политическо и икономическо самоубийство”.

„Трябва да развием търговските връзки между ЕС и Евразийския съюз, което означава възможно най-бързо отпадане на санкциите”, допълва Проди.

Той обърна внимание на факта, че в приетите този месец от външните министри на страните от ЕС 5 принципа за взаимодействие с Русия, освен санкциите фигурира и „селективно взаимодействие с Русия по въпросите на външната политика и други области.”

„Това може и нищо да не значи, но все пак мисля, че значи. За мен това означава – „нека да започнем диалог””, анализира Проди.

Причината за фигурирането на точката е необходимостта, според политиците от ЕС на взаимодействие с Русия по някои най-вече военни въпроси, като кризата в Сирия. Според Проди, военните аспекти са основата за намаляването на напрежението между Брюксел и Москва.

Най-перспективни обаче са икономическото сътрудничество и културният обем, смята италианецът.

„Трябва да започнем политически диалог, след което да възстановим икономическите отношения, а после и тези в хуманитарната сфера. В условията на глобализация, това ще е от полза за всички страни”, съветва Романо Проди.