Русия строи голяма военна база до украинската граница

Русия е започнала да строи голяма военна база с депа за муниции и помещения за няколко хиляди войници в близост до украинската граница, съобщава агенция Ройтерс, цитира БГНЕС.

Базата трябва разполага и със свой собствен басейн, ледена пързалка и бръснарница, показват публични документи за строежа. През тази седмица строителни работници са издигнали ограда в царевична нива край село Солоти, която трябва да отбележи мястото на строежа. Агенцията припомня, че почти на същото място през април се наблюдаваше засилено военно присъствие, което съвпадна със засилване на сраженията отвъд границата с Украйна, която се намира само на 25 км. Тогава на мястото е била видяна ескадрила от бойни хеликоптери МИ-24, както и армейски палатки и превозни средства. Според данни, публикувани на руския държавен сайт zakupki.gov.ru, Москва строи базата на площ от 300 хектара. Очаква се там да бъдат построени 9 помещения, които да приютят 3500 войници, склад за ракети, артилерийски оръдия и муниции.

Документите показват също, че на мястото ще има голям тренировъчен комплекс и болница с капацитет от 50 легла, който обаче може да бъде увеличен в случай на „голям приток на ранени“. В сайта не се посочва конкретното място на базата, но според жителите на Солоти, тя ще бъде в близост до тяхното село. Репортер на агенцията съобщава, че на мястото, освен ограда е започнала работа и по павирането на път към строителната площадка. Мъж в Солоти, който се е представил като говорител на Федералната агенция за специални конструкции – която следи строежите на охранителни съоръжения, отказа да коментира работните дейности като заяви, че на мястото ще има съоръжения за охрана.