Роднини на германски граждани, загинали в малайзийския Боинг, ще съдят Украйна в Европейския съд за правата на човека

Роднините на трима германски граждани, загинали при катастрофата с малайзийския Боинг на 17 юли в Украйна, смятат да внесат иск срещу правителството в Киев и президента Петро Порошенко в Европейския съд за правата на човека. Това заяви в неделя пред германското издание „Билд ам зонтаг“ адвокатът Елмар Гимула, представляващ потенциалните ищци.

„Според международното право всяка държава, отворила въздушното си пространство, носи отговорност за него“, каза адвокатът. Той е убеден, че киевските власти е трябвало да затворят въздушното пространство над Източна Украйна, тъй като не им е било възможно да осигурят условия за безопасно прелитане на самолети.

Според юриста Украйна не е изпълнила своите задължения и точно това мотивира иска, който ще бъде внесен в ЕСПЧ след около две седмици.

Във всеки отделен случай обезщетението трябва според него да е най-малко един милион евро. По-рано авиокомпанията „Малайзийски авиолинии“ изплати на семействата на жертвите по 5000 евро.

Малайзийският Боинг, летял от Амстердам за Куала Лумпур, падна над Източна Украйна на 17 юли. Загинаха всичките 298 души на борда, предимно холандци. Сред жертвите имаше и четирима германски граждани. Гимула представлява роднините на трима от тях.