Рогозин: Успехите на иракската армия са свързани с доставките на оръжие от Русия

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин свързва последните постижения на армията на Ирак в борбата с терористичните групировки с доставките на оръжие и военна техника от Русия, предаде РИА Новости.

Миналата седмица Рогозин проведе двудневна визита в Ирак в състава на руската делегация, включваща близо 100 чиновника, представители на руски компании и бизнесмени. В четвъртък в Багдад за първи път от 2008 г. насам се проведе руско-иракска междуправителствена комисия, в резултат на която бе изработена „пътна карта“ за двустранно сътрудничество. По думите на Рогозин, Русия и Ирак са се договорили за увеличаване на сътрудничеството в много области.

„Всички последни постижения на иракската армия са пряко свързани с доставките на оръжие и военна техника от Русия. Президентът Владимир Путин подаде ръка за помощ на Ирак в най-трудния момент, като възложи да се осъществи доставката и прехвърлянето на техника със забързани темпове. Това се отнася най-вече до щурмовата авиация и техниката на сухопътните войски“, каза Рогозин в интервю за в. „Коммерсант“.

Според руския вицепремиер, благодарение на това групировката „Ислямска държава“ (ИД) е била отблъсната от позицията, която е заемала в продължение на няколко месеца.

Рогозин също така подчерта, че операция на Въоръжените сили на Русия в Ирак не се предвижда. „За това дори не е имало и разговор. Те просто искат никой да не им пречи да се борят: ние им помагаме, помагаме с оръжие, което няколко пъти бе подчертано от външния министър Ибрахим ал Джафари“, каза руският вицепремиер.