Рогозин за санкциите на ЕС и САЩ: „Танковете нямат нужда от визи“

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин съобщи за постиженията в отбранителната промишленост и корабостроенето, постигнати независимо от наложените от Запада санкции срещу Русия.

В интервю за телевизия „Россия-1“ Рогозин заяви, че до 2020 г. Русия ще получи три атомни ледоразбивача от ново поколение.

„В момента ресурсът на днешният флот от ледоразбивачи приключи, завършва. Затова 2017 г. – първият кораб, 2019 и 2020 г. Вървим по график и в Русия до 2020 г. ще се появи нов флот от ледоразбивачи, който ще осигури преминаването на кораби по Северния морски път“, съобщи Рогозин.

Той заяви, че във вторник планира да посети Балтийския завод в Санкт Петербург, където да положи основата на първия сериен атомен ледоразбивач от ново поколение. „Основният ледоразбивач е изграден около 60 %. След това започва серийното производство“, добави руският вицепремиер.

Отговаряйки на въпрос за най-новия танк „Армата“ Рогозин отбеляза, че Европа ще може да даде достоен отговор на този танк едва след 15 години.

„Французите и немците заявиха, че ще направят танк, подобен на „Армата“ до 2030 г.- отбеляза Рогозин. – Тоест, чак след 15 години“.

„Руското танкостроене още от времето на Т-34 винаги е било една крачка напред“, каза още Рогозин.

Най-новият руски танк на базата на бронираната платформа „Армата“ бе показан за първи път на парада по случай 70-тата годишнина от победата във Великата Отечествена война. Американските медии, отразяващи празничните мероприятия в руската столица, отбелязаха, че „Армата“ превъзхожда западните аналози.

Коментирайки санкциите на Запада по отношение на Русия, в това число и забраната за посещение в редица страни за някои политически дейци и служители, включително и за самия него, Рогозин отбеляза: „Танковете нямат нужда от визи“.