Робъртс: Русия и Китай трябва да помнят, че САЩ крадат активи на независими страни

Позицията на кредиторите по отношение на икономическата криза в Гърция свидетелства за необходимостта да не се поддържат финансови връзки със западните страни, счита американският политолог Пол Крейг Робъртс на своя сайт.

Според анализатора, Гърция поднесе на Русия, Китай и Иран урок да избягват всякакви финансови отношения със Запада.

„На Вашингтон не може да се има доверие. Щатите се стремят към икономическо и политическо господство над всяка друга страна и използват западната финансова система за замразяване на активи, конфискация и санкции” – твърди Робъртс.

Според него, държавите, провеждащи независима държавна политика и имащи активи на Запад, не трябва да очакват, че САЩ ще уважават правата им на собственост.

„Вашингтон замразява или краде активи на страни или в случая с Франция трупа милиардни глоби, за да застави страната да спазва политиката на САЩ” – счита коментаторът.

Нито една държава, притежаваща активи вътре в западната система, не може да си позволи да има политически разногласия с Русия, пише Робъртс.

Говорейки за Гърция, политологът задава въпрос, ако член на Евросъюза го окрадат или натикат в калта неговите съотечественици, то как Русия, Китай или Иран могат да очакват към себе си по-добро отношение от страна на западните кредитори?