Рига увеличи щетите от ”съветската окупация” на 300 млрд. евро

Латвийската комисия увеличи сумата на щети, които според изчисленията са били нанесени на страната в годините на съветска власт. Това заяви пред журналисти представителят на комисията Рута Паздере, предава РИА Новости.

По-рано комисията определи сума от 185 млрд. евро, но сега тя скочи на 300 млрд. По думите на Паздере сумата от 185 млрд. е касаела единствено икономиката.

„Бяха нанесени щети на околната среда, демографията. След възстановяването на независимостта си продължавахме да понасяме огромни загуби. Оттук идва и сумата от 300 млрд. евро, ако не и повече. Но тази сума може да се промени“, заяви тя.

Освен това по думите на Паздере комисията не възнамерява да иска от Русия пълна компенсация. „Ако наистина поискаме от Русия компенсация в размер на 300 млрд. евро, то някой друг също би поискал и Русия просто би банкрутирала. Но въз основа на тези изчисления можем да поискаме и символична компенсация от поне 1 евро. Основното е Русия сама да приведе в ред историята си, за да признае това, което е било в историята им“, каза Паздере.

Латвия, както и другите балтийски страни, твърди, че е била окупирана от СССР от 1940 до 1991 година. Русия обаче не признава тази историческа интерпретация. Според руското външно министерство присъединяването на Прибалтика към СССР е в съответствие с действащото по онова време международно право, а терминът „окупация“ е неуместен, доколкото  между СССР и балтийските страни не са водени военни действия, а разполагането на съветски войски е извършено на договорна основа и с ясно изразеното съгласие от страна на властите в тези страни. Освен това в Латвия, Литва и Естония през цялото време на пребиваването им в рамките на Съветския съюз (с изключение на периода на окупация от Германия по време на Втората световна война) са действали национални органи на власт.

Комисията, която се занимава с изчисляването на вредите, нанесени върху икономиката на страната от СССР, бе създадена преди 11 години. През 2009 г. Тя спря да получава финансиране и прекрати работа през 2014 г.

През декември 2015 г. Литва, Латвия и Естония подписаха декларация за сътрудничество, в която изразиха необходимостта от съвместни усилия за предявяване на искове за обезщетения за времето, в което страните им са били част от Съветския съюз.