РИА Новости Украйна: В страната назрява Майдан 3.0

В Украйна разочарованието от сегашната власт нараства, протестът вече започва да се забелязва на улицата. Експерти, с които разговаря кореспондентът на РИА Новости в Украйна, дават на Киев не повече от половин година, за да извърши радикални промени – в противен случай страната е застрашена  от нов преврат, но този път военен.

Победата на Евромайдана не оправда надеждите на украинците, и още през пролетта може да се очаква „Майдан 3.0“, смята анализаторът на РИА Новости. Засега Киев все още успява да прехвърля недоволството на обществото към Русия, но все по-често в Украйна се появява и недоволство от собственото правителство.

Например, няколко стотици гвардейци, служили година и половина вместо само година, се отправиха към сградата на администрацията на президента, където настояха за демобилизация. Друг пример: участниците в осемхилядния марш в памет на Украинска въстаническа армия организираха безредици пред Върховната рада, когато парламентаристите не включиха в дневния ред законопроект за признаването на членовете на УПА за „борци за независимост“ на Украйна.„“

„След сегашния Майдан имаше и има извънредно високи очаквания към политиците относно възможността за формирането на нова система, но промените не се случват, или се случват, но много бавно, това не удовлетворява гражданите“, казва политологът Юлия Тищенко. Тя отбелязва, че обществото към момента не може да формира алтернатива на сегашната политическа класа.

Директорът на „Центъра за развитие на обществото“ Игор Харченко предполага, че ако сегашният политически елит не се справи с предизвикателствата, то това ще успеят да направят „нови хора“. Киев добре разбира това и „много се бои от Майдан 3.0“, смята Харченко. „Властта има максимум шест месеца, за да извърши радикални промени за добро. Ако това не се случи, още пролетта ще трябва да се готвим за поредните предсрочни избори за парламент и президент“, казва още Харченко. Според неговите прогнози в най-скоро време на власт ще дойдат нови политически сили, базирани „не на лица, а на идеологии“.