РИА „Новости“: България хем я сърби, хем „татко“ САЩ не дава

След като последва съвета на покровителите си и се отказа от „Южен поток“, сега България се надява проектът да бъде подновен. Европа също изведнъж се разбърза, след като проектът вече беше спрян, пише Светлана Холоднова в коментар за руската държавната агенция РИА Новости, озаглавен „България хем я сърби, хем я боли, хем „татко“ не дава“.

Каквото повикало, такова се обадило. След отмяната на „Южен поток“ България се усети, че всъщност проектът й трябва. Всички твърде дълго се опитваха да убедят Русия, че като работи по този проект с европейците и за европейците, трябва да играе по правилата на Брюксел. А Москва напомни, че в този случай не ЕС поръчва музиката, категорична е Холоднова.

София неведнъж променя мнението си да пуска или да не пуска тръбопровода на своя територия. „Мама“ и „татко“ не даваха. Брюксел и Вашингтон заплашиха, че ще спрат цялото финансиране на страната, а след това българското правителство се смени, не без участието на благодетелите от ЕС и САЩ, подчертава тя.

Независимо от очевидната многомилиардна изгода, България послуша покровителите си и се отказа от „Южен поток“. А сега се надява на скорошното възобновяване на проекта. Но влакът си замина и не е ясно дали София ще дочака „локомотова“ на проекта – Русия, да се върне да работи по него.

Не е ясно само защо Европа така изведнъж се хвърли към проекта в момента, в който беше спрян. Не е ли защото на ЕС му остава само транзитният маршрут през Украйна? Нима европейците се опасяват, че Киев може да се окаже недобросъвестен партньор? Забрави ли Брюксел, че Украйна, която няма нито газ, нито пари, има богат опит в използването на транзитния газ?

Между другото, по оценките на международната рейтингова агенция Fitch в Европа е спаднало търсенето на руски газ. Един вид, съществуващите газопроводи са достатъчно и без „Южен поток“. А ако на Европа той не е нужен, то на Русия й е все едно – нали Москва има газ, а ако партньорите ни не искат да развиват съвместен бизнес заради собствената си полза, за какво  да ги уговаряме? Като не ти харесва, не яж, никой няма да те храни с лъжичка, коментира Холоднова./Офнюз