Решено: Плащаме на Русия реакторите на Белене

Депутатите решиха държавата да започне да изплаща купените от България реактори за АЕЦ Белене на Русия. Това ще стане, след като на НЕК бъде отпусната държавна помощ от бюджета, която обаче не е уточнена като сума.

След това решение НЕК ще трябва да изплати на руската фирма „Атомстройекспорт“ парите, с които сме купили реакторите за строеж на АЕЦ Белене и лихвите, които се трупат, след като страната ни беше осъдена от Арбитражен съд да заплати сумата на руската страна.

За целта беше създаден специален закон, който депутатите гласуваха на първо четене.

След дълги дебати и изказвания на почти всички депутати в залата, след намерение да бъде пуснат дебата по БНТ и БНР и след десетки сравнения на проекта за Белене с „ужас” и „грабеж”, след голямо чудене какво би могло да се направи и построи с тези пари, депутатите все пак, почти единодушно приеха да дадем зелена светлина на НЕК за парите.

“За” гласуваха 132-ма депутати, „против” бяха едва 2-ма, а 6 се въздържаха. От решението на депутатите следва на НЕК да бъде предоставена възмездна помощ по Закона за публичните финанси чрез бюджета на Министерството на енергетиката. Одобрение обаче трябва да получим и от Брюксел.

По време на обсъждането на законопроекта министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че с неговото приемане ще бъде развързан един от най-сериозните възли в енергийния сектор в България. Тя дори призова депутатите да гласуват „за” изплащането на дълговете, тъй като страната трупа лихви всеки ден. А след гласуването на депутатите енергийният министър каза, че очаква сумата на лихвите по арбитража за АЕЦ Белене да бъде намалена.

„Няма как в законопроекта да има конкретно фиксирана сума. НЕК трябва да се е споразумяла с „Атомстройекспорт“ по отношение на реда, последователността и размера на плащанията”, обясни Петкова. Помощта е възмездна и тя ще бъде възстановена от НЕК – категорична е Петкова. Очаква се, която ще платим на Атомстройекспорт” да е около 1,2 милиарда лева (628 милиона евро).

Хронологията е следната:

През 2004 година Министерски съвет е взел решение за изграждане на АЕЦ Белене.
През 2005 г. е определил проекта като проект от национално значение.
През март 2012 година правителството отменя решение за строеж на площадката на Белене за обект с национално значение.

Сметката:

На 14 юни 2016 – арбитражен съд в Швейцария отсъжда, че трябва да платим на руската фирма „Атомстройекспорт” сумата за купените реактори. Решението е окончателно и трябва да се изпълни веднага.

Така на 15 юни 2016 година страната ни дължи на Атомстройекспорт 402 милиона евро, като от тях 3 милиона евро са разходи, 10 милиона евро са за съдебни разноски, а лихвата е 137 милиона евро.

До 19 септември дължимата сума от НЕК е в размер на 628 милиона евро, а лихвата до края на годината може да се увеличи с още 17 милиона евро.

Ако НЕК плати задълженията си в края на годината, сумата за реакторите на Белене ще стигне 646 милиона евро.

Дебатът

По време на дебатите от Реформаторския блок казаха, че ще подкрепят закона, но не искат да се строи АЕЦ Белене, защото той е „един гьол”. АБВ заявиха, че гьолът „Белене” не трябва да го говорим, а трябва да го изпълним.

От БСП са категорични, че проектът трябва да се завърши, а депутатът Таско Ерменков каза, че енергетиката не е кинкалерия и очаква скоро да се пусне в продавалника ядрено оборудване за продажба.

„Дори да платим сега, когато оборудването стане наша собственост, започва да тече гаранция на оборудване, което не е инсталирано и единственото решение е продължаване на проекта”, каза Ерменков.

Методи Андреев от ГЕРБ отговори, че БСП ги изнудва, че ще подкрепят законопроекта, само ако се реши строежа на атомната централа. Александър Ненков от ГЕРБ добави отново към БСП, че е много по-лесно е следващите правителства да платят сметките, а те да са с чисти ръце.

Единственият депутат, който в прав текст каза, че не може да подкрепи този законопроект, беше лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Той припомни думите на колегата си Антони Тренчев, че това е проект, който е „ужас без край, но трябва да му се сложи ужасен край”.

„Къде е гаранцията, че това ужасното ще е край, а не нов старт на ужаса без край”, попита той. По думите му няма такъв договор изобщо и попита кой е виждал решението на арбитража по което днес се гласува да плащане. Въпросите на Кънев са много – той се интересува кой е виждал готовият ядрен реактор, имаме ли гаранция, че веднъж платили, ще получим гаранция, което с руснаците пак не е достатъчно сигурно, също има ли гаранция, че веднъж платили, ще получим този реактор на наша територия, имаме ли гаранция, че ще получим продажба на трети страни.

Кънев добави, че няма яснота и какво иска българската страна – БСП и Патриотичният фронт отчасти искали да се изгражда АЕЦ Белене. ГЕРБ и Реформаторите били проектът да не се изгражда.

„Защо дължим тези пари в момента – едностранно без дебат едни служители в българската енергетика са подписали един протокол за изграждане на този реактор. Но тази официална версия е лъжа, тъй като дължим парите, защото е платен аванс”, каза Кънев. Той каза, че са отпуснати пари от министъра на енергетиката Петър Димитров и е платен 90 милиона лева аванс. Радан Кънев поиска споразумение, че няма да има следващи разходи и претенции, тъй като „може да има още по-скъп елемент от ужаса без край, а не ужасен край”.

Източник: offnews.bg