Решението на Москва да наложи вето на резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница е дипломатическа победа за РФ

Решението на Москва да наложи вето на проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН относно събитията в Сребреница е дипломатическа победа за РФ, категорично противопоставяща се на необективната оценка на събитията на Балканския полуостров пред 90-те години.

Такова мнение в интервю пред РИА Новости изрази ръководителят на Центъра за изучаване на съвременната Балканска криза към Института по славянознание в РАН (Руската академия на науките – бел.ред) Елена Гускова.

Припомняме, че в сряда Русия наложи вето на проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сребреница, признаваща събитията от 1995 г. за геноцид. За документа са гласували 10 члена на Съвета, а четирима – Китай, Ангола, Нигерия и Венецуела – са се въздържали. По думите на представителя на Русия в ООН Виталий Чуркин, приемането на резолюцията за Сребреница би изострило ситуацията в региона, при това в самите Босна и Херцеговина няма консенсус по този въпрос.

„Считам това, което се случи в Съвета за сигурност, за дипломатическа победа за Русия, тъй като тя се опита да встъпи в ролята на обективен фактор в необективната оценка на събитията на Балканите, на която станахме свидетели и която наблюдаваме и до днес. Това е изключително достойна позиция, защото единствено знаейки какво точно се е случило на едно или друго място, могат да бъдат правени някакви изводи, да се осъждат или да не се осъждат“, каза Гускова.

Според нея, основната задача на Съвета за сигурност днес е създаването на „атмосфера на примирие на Балканите“, за което дадената резолюция „в никакъв случай не благоприятства“.

Отговаряйки на въпрос за възможните мотиви, от които са се ръководили страните, одобрили документа, Гускова отбеляза: „Ако бъде доказано, че за всичко са виновни само сърбите и те  носят отговорност за всичко, което се е случило на Балканите, тогава абсолютно спокойно могат да бъдат оправдани действията на НАТО през 1999 г. – когато без разрешението на Съвета за сигурност Алиансът се осмели да бомбардира европейска държава в продължение на 78 дни. В този случай действията им са оправдани – те бомбардират тези, които са виновни за всичко, случило са на Балканите през 90-те години“.