Решението за изход от кризата в Македония може да бъде намерено в конституцията

Американският републикански конгресмен Дейна Рорабейкър се обяви за смяна на границите на Балканите и подялбата на Македония. „Създаването на македонска държава се провали и в момента съществуват всички условия тя да бъде поделена между нейните съседи, включително Косово и България“, каза Рорабейкър в интервю за албанската телевизия „Визион плюс“, пише БГНЕС.

„Според мен Македония не е държава. Съжалявам, но тя не е държава. При тях има толкова голямо разделение, че никога в бъдеще няма да могат да живеят заедно. Поради тази причина косоварите и албанците от Македония трябва да бъдат част от Косово, а останалата част от Македония трябва да бъде част от България или от някоя друга държава, за която те смятат, че са свързани. При нас съществува идеята, че трябва да се подкрепя Македония, защото някой преди 30 години е взел решение за подобна конфигурация след разпадането на Югославия, но това не означава, че тази идея е валидна и днес“, каза още конгресменът.

На въпроса дали новата администрация на президента Доналд Тръмп подкрепя подобна идея Рорабейкър казава следното: „Аз имам влияние върху външната политика и на следващите заседания на Комитета по външна политика ще обсъдим въпроса за промяната на границите на Балканите с цел те да имат смисъл и да доведат до мир“.

Министерството на външните работи на Македония поиска позиция от американския Държавен департамент във връзка с изказването на републиканския конгресмен Дейна Рорабашър, според когото Македония трябва да бъде поделена от съседните й държави, включително и България.

„Конгресменът е член на Комисията за външни работи и е председател на Подкомисията за европейски въпроси. Изказаните от него мнения предизвикват голямо безпокойство около Македония и в региона. Същите разпалват националистическата реторика на съседите“, се посочва в текста от скопското външно министерство.

Македонските дипломати изразяват също надежда, че държавният департамент ще премахне всички съмнения около изказаната позиция и ще препотвърди своята позиция към Македония и Балканите.

От руското посолство в Скопие заявиха, че изходът от политическата криза в Македония може да бъде намерен в рамките на съществуващата конституция, предава Macedonian Information Agency, цитирано от ИА Фокус

Посолството определи като опасни „всички опити на чуждестранни актьори за намеса в процеса и за налагане на решение въпреки изразената воля на македонския народ“.
„Принципите за суверенно равенство на държавите и ненамеса във вътрешните работи на трети страни са смятани за универсални. Нарушаването им се приема за неумолимо потъпкване на международното право,“ подчертаха от посолството, допълвайки, че Русия подкрепя сигурността и стабилността на Македония, която е независима и суверенна държава.