Референдумът в Шотландия като повод за прекрояване на картата на Европа

На 18 септември в Шотландия ще се проведе референдум за независимост. В случай че той има успех, страната ще бъде обявена за независима държава не веднага, а на 24 март 2016 г.

До тогава Единбург и Лондон ще се споразумяват за условията на разделянето на Великобритания, създадена в сегашния си вид след подписване на Акта за уния между Англия и Шотландия през 1707 г.

Тази перспектива плаши Лондон. Защото „ако Великобритания се разпадне, тя ще се  разпадне завинаги”, – предупреждава британският премиер Дейвид Камерън.

Привържениците на независимостта са убедени, че газовия и петролен сектор на Шотландия го очаква светло бъдеще, доколкото в близките 30 години тук ще бъдат открити значими нефтени находища. Те обещават още, че ако регионът получи независимост, Шотландия ще може много бързо – в продължение на година и половина – да се споразумее за влизане в състава на ЕС. Междувременно бившият президент на ЕК Жозе Мануел Барозу говореше, че на независима Шотландия пътят в ЕС на практика е затворен. В този дух се изказва и сменилият го на този пост Жан-Клод Юнкер.

Данните от последните проучвания на общественото мнение показват, че повечето шотландци не са готови твърде високо да платят за независимостта си. За запазването на родината си в състава на Обединеното кралство са готови да гласуват малко повече от половината. Впрочем други проучвания сочат точно противоположната картина: привържениците на независимостта са малко повече. Изобщо, шотландците са разделени по този въпрос почти поравно.

Става дума, разбира се, не само за Шотландия. Това е своего рода прецедент. Ако Шотландия стане независима, след нея ще тръгнат други европейски територии, които претендират за суверенно развитие. Например, каталонците сега са убедени, че гласуването за независимост на техния регион от Испания на практика на може да бъде спрян. Не по-малък интерес за изхода от гласуването в Шотландия проявяват и на Корсика. Както заяви едни от привържениците на независимостта на острова от Франция, това е събитие от общоевропейски мащаб.

Освен това, признавайки правото на шотландците да се отделят, Европа трябва да се съгласи с резултатите от референдума в Крим, убеден е временният губернатор на Крим Сергей Аксьонов. Да припомним, че Крим проведе референдума за независимост на 16 март, след което беше приет в състава на Русия, но повечето страни в света, включително и европейските държави, не признаха тази волеизява. Според Аксьонов позицията на ЕС за референдума в Шотландия нагледно ще покаже степента на привързаност на политиката на двойните стандарти. „Интересно ми е как ще реагират властите на европейските страни в сравнение с нас. Те също ли ще предявят на Шотландия санкции, ще разстрелват или ще използват танкове?” – каза Аксьонов.

«Глаесът на Русия»