Раул Кастро пристига в Москва за 70-годишнината от Деня на победата

Кубинският президент Раул Кастро ще посети Москва през май, за да присъства на честванията по случай 70-та годишнина от Деня на победата. Това заяви в понеделник Валентина Матвиенко, председател на Съвет на федерацията на Русия след срещата си с кубинския вицепремиер Кабрисас Руиз Родриго, цитирана от Интерфакс

„Чакаме в Москва посещението на президентът на Куба Раул Кастро, който ще дойде при нас за честването на 70-годишнината на голямата победа над фашизма – каза тя и допълни – Ние вярваме, че срещата на ръководителите на нашите държави ще позволи развитието на отношенията ни във всички области.“

Съобщението дойде, въпреки че в петък Вашингтон апелира към  правителствата по цял свят да вземат предвид събитията в Украйна, преди да обмислят поканата на Москва да присъстват на отбелязването на Деня на Победата и намерението на САЩ да нормализира отношенията си с Куба.

На 9 май Москва ще бъде домакин на мащабен военен парад по случай 70-ата годишнина от края на Втората световна война в Европа. Най-малко 25 международни лидери се очаква да присъстват на събитието.

На 17 март руският външен министър Сергей Лавров заяви, че президентът на Китай Си Дзинпин, както и президентите на Индия, Южна Африка, Монголия, Виетнам, лидерите на Куба и Северна Корея, са потвърдили присъствието си за парада.

„Поканата бе изпратена до ръководителите на 68 държави, както и до ръководителите на ООН, ЮНЕСКО, Съвета на Европа и Европейския съюз“, заяви министърът.

Пълен списък на участниците в честванията в руската столица ще бъде обявен до края на април 2015.