Бившият генерален секретар на НАТО Андерс фог Расмусен

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс фог Расмусен

Расмусен: САЩ трябва да бъдат световен жандарм

Публикувано от:
Бившият генерален секретар на НАТО Андерс фог Расмусен заяви, че САЩ трябва да станат световен жандарм и по-често да се намесват в международни конфликти, за да се решат сегашните световни проблеми. Изявлението бе направено в интервю за американския ТВ канал SkyNews, цитирано от ТАСС.

“Смятам, че президентът Обама прекалено неохотно използваше военна сила и заплахите, че може да я употреби, за да предотврати възникналите конфликти”, каза той. “Нуждаем се от САЩ като световен жандарм, нужно ни е решителното глобално лидерство на САЩ, смята Расмусен, който бе начело на алианса от 2009 до 2014 година.

Според него независимо кой ще стане президент на САЩ, новият лидер трябва по-често да се намесва в международни конфликти. “Свръхдържавите не излизат в пенсия. Огледайте се и ще видите, че светът е обхванат от пламъци: Сирия е разкъсвана от война и конфликти, Ирак е на границата на разпад, Либия е една неуспяла държава в Северна Африка”, каза Расмусен, според когото Русия “атакува Украйна и дестабилизира  Източна Европа”.

Решението на всичко това, смята Расмусен, е наличието на световен жандарм, който да “възстанови международното право и ред”.

Източник: “Руски дневник”