Разпадът на Украйна може да продължи

Ако украинският президент иска да постигне мир и икономически разцвет, той трябва да намери начин да консолидира всички гледни точки в правителството си така, че то да отчита възможностите на западната помощ, но и да не къса отношенията с Русия, пише американското сп. The National Interest.

Ентусиазмът на Украйна във връзка със сближаването с ЕС не е взаимно. „Подкрепата, която ЕС и САЩ оказваха на Украйна, засега беше основно риторическа, — отбелязва изданието. — Всъщност западните правителства твърде много внимание отделиха да характеризират украинската криза като външен конфликт, вината за който, видите ли, изцяло носи Русия”.

При това Западът не обръща внимание на такива вътрешни проблеми в Украйна като корупцията и потенциалните разногласия не само между прозападните и проруските партии, но и между партиите със „западен” уклон, които имат различни гледни точки за това как да се реформира Украйна, се казва в публикацията. „В резултат на това помощта на Запада за решаване на украинската криза остава неефективна”, констатира изданието.

Един от най-важните проблеми е газовият и Владимир Путин вече ясно и многократно заяви, без да оставя място за съмнения: сметката за газа е само началото на онези финансови загуби, които предстоят на Европа като резултат от силната прегръдка с Украйна. „ЕС не само не може да си позволи да спасява Украйна, ЕС не може и напълно да обърне гръб на Русия, защото трябва да мисли и за собствената си зависимост от руския газ”, пише списанието и припомня, че Петро Порошенко е искал от Запада пет милиарда долара, за да си плати газовите сметки, но в крайна сметка му бе отпуснат само един.

Резултатите от изборите в Украйна доказаха, че страната все още е силно разделена и ако в близките месеци украинският президент не успее да гарантира на всички избрани в Радата политически фракции, че ще могат да участват в приемането на решения, страната я очаква по-нататъшно разпадане, прогнозира изданието.

В статията се отбелязва още, че пренебрегването на избирателите, подкрепящи „Опозиционния блок” — партията, която след изборите е на четвърто място с девет процента от гласовете, може да има много сериозни последствия. Повечето привърженици на „Опозиционния блок” живеят в източната част на страната, която все още е под контрола на Киев. Ако мнението им не бъде чуто, всичко може да свърши с преминаване на тези територии под властта на опълчението, смята списанието.

/в. Русия днес/