Разочарованите руски джихадисти бягат от Сирия и Ирак в Украйна

Разочарован, Марат Нурмагомедов побягва от „Ислямска държава“ в Сирия и отива в Турция. Той обаче не може да се завърне у дома в Русия, защото се бои, че ще бъде арестуван. Затова съумява да се снабди с паспорт под друго име и отлита от Истанбул за Украйна, където шансовете да бъде идентифициран като терорист са затруднени от липсата на обмен на разузнавателна информация между Москва и Киев.

Така 33-годишният мюсюлманин лесно се промъква през паспортния контрол. Помага му фактът, че украинските граничари не използват електронна база данни с лицата на заподозрените терористи, издирвани от Москва. Ако Киев използваше тази база данни, би било много по-вероятно да установи истинската самоличност на Нурмагомедов и да не го допусне в страната, казва руски служител по сигурността, който участва в контратерористични операции.

Москва намали обмена на разузнавателна информация с Киев, а Службата за сигурност на Украйна напълно го прекрати, след като през 2014 г. Русия анексира Крим и подкрепи сепаратистите в Източна Украйна, казват официални лица от двете страни. „Ройтерс“ не бе в състояние да провери дали Киев е използвал тази база данни преди 2014 година.

„Ройтерс“ не бе също в състояние да удостовери чрез независим източник думите на Нурмагомедов, но разговаря с няколко души, които го познават, включително с баща му, един приятел на семейството и негов приятел в Украйна, който също е от родния Дагестан на Нурмагомедов. Те потвърдиха идентичността му.

Нурмагомедов, който казва, че е прекарал около две години в Сирия, вярва, че украинските власти все още не знаят за неговата самоличност. „Тук е спокойно. Ако не се замесваш в нищо, никой не се интересува от теб“, каза той пред „Ройтерс“ в новия си дом в Украйна при условие да не се разкрива неговото местоположение.

Той може да получи присъда до 15 години затвор, ако се завърне в Русия, която прилага строго законодателството за наказания срещу руски граждани, които участват в конфликти в чужбина в ущърб на националните интереси. Нурмагомедов, който отхвърля войнствения ислямизъм и отрича да представлява заплаха за сигурността, каза: „И през ум не ми минава да взривявам някого в метрото. . . Моята цел е да изуча исляма и да се върна към спокойния живот“.

Завръщащи се джихадисти

Нурмагомедов казва, че е пристигнал в Сирия през лятото на 2013 година. Когато изгубил вяра в“Ислямска държава“, бил задържан в продължение на четири месеца, но пуснат, след като обещал лоялност на групировката.

Накрая платил на семейство сирийски бежанци да го скрият под вещите си в микробус и в средата на 2015 г. те го извели от територията под контрола на джихадистите. След това пеша достигнал Турция и прекарал няколко месеца в Истанбул, преди да бъде задържан. Било му казано, че ще бъде депортиран в страна по негов избор. „Исках да отида в Украйна“, казва той.

Хиляди граждани на бивши съветски републики са се сражавали за „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, твърдят руски служители по сигурността. Един от тях казва, че сега в Украйна пребивават „доста много“ бивши руски джихадисти, но не посочва числа.

От Службата за сигурност на Украйна заявиха, че са спрели достъпа на всички опитали се да влязат в страната, за които се знае, че са чуждестранни бойци. Но от 2015 г. досега деветима чужденци са осъдени в Украйна по обвинения, свързани с „Ислямска държава“.

Украинската служба по миграцията каза, че няма данни за руски ислямисти, живеещи в Украйна. Руската Федерална служба за сигурност не отговори на въпросите. Гражданите на Русия имат правото да пребивават без виза в Украйна три месеца без прекъсване в рамките на период от 180 дни. След пристигането на Нурмагомедов в Украйна, неговият по-голям брат, московски бизнесмен, е бил арестуван в Русия и обвинен във финансиране на тероризма. Бащата Казим, казва, че с парите семейството се опитвало да помогне на Марат.

Руските граждани имат правото да кандидатстват за украински паспорт, ако са живели в Украйна пет години. Процесът може да бъде ускорен, ако имат близки роднини в страната и са живели в нея преди. Нурмагомедов не отговаря на нито едно от тези условия.

Украйна граничи с Европейския съюз и според споразумението, влязло в сила на 11 юни, украинците с биометрични паспорти имат безвизов достъп до повечето държави от блока. На въпрос по темата говорителка на ЕС каза, че Украйна е изпълнила „всички необходими изисквания“ по плана за визова либерализация.

Официални лица от ЕС изразиха в частни разговори увереност, че всички включени в турските и руските бази данни ще бъдат разкрити биометрично на границата на ЕС и че украинските власти ще продължат стриктните проверки на биометричните паспорти, за да се гарантира, че те отговарят на споразумението за безвизов режим.

„ЕС втвърдява политиката си срещу завръщащите се чуждестранни бойци, като работи все по-тясно със страните, откъдето произхождат, през които преминават и до които достигат“, казва говорителката на ЕС. „Освен това ЕС предприема много твърди мерки за укрепването на своите външни граници, например чрез подобряване на обмена на информация между важни институции като службите за сигурност и правоохранителните органи, включително митниците и граничната полиция, където е уместно“, добави тя.

Източник: Дневник / БТА