Радикали пребиха полицаи, охраняващи участниците в литийно шествие „срещу войната и евроинтеграцията”

Сътрудници на правоохранителните органи препречиха входа на Киево-Печорската лавра, където се намираха участниците в предполагаемото литийно шествие „срещу войната и евроинтеграцията в чуждата и враждебна на нашия народ западна цивилизация”, за да ги защити от активистите, решили да попречат на неговото провеждане, съобщи RT. „Украйна е една от съставните части на православната цивилизация и Руския свят”, заявиха организаторите на литийното шествие.

На 22 юни, представители на Киево-Печорската лавра заявиха, че литийното шествие се провежда без благословията и одобрението на настоятеля. „Наместникът на Киево-Печорската Лавра не е благославял литийното шествие, което днес самоволно бе организирано от неизвестна група хора около Успенския събор на територията на лаврата. Монасите се опитаха да възпрепятстват политическото събрание, но се сблъскаха с агресивната позиция на тези лица”, отбеляза йеромонах Иларион.

След като се приближиха към Лаврата и не срещнаха проруски активисти, радикалите започнаха да крещят и скандират националистически лозунги, след което нападнаха сътрудниците на полицията.

Тръгвайки си от Киево-Печорската лавра, националистите разбиха отдела на „Сбербанк на Русия”.

Същевременно в Донецк се проведе антивоенен митинг, организиран от Комитета на майките на войници от Донбас в знак на протест срещу провеждането на военни действия в югоизточните региони на Украйна.