Пътнически самолет Боинг се разби на летището в Ростов на Дон, 62 души загинаха

Жертви на самолетната катастрофа в руския град Ростов на Дон са 62 души, сред които 55 пасажери и 7 души екипаж, съобщиха ТАСС и БГНЕС.

Екипажът на разбилия се пътнически Боинг на авиокомпанията „ФлайДубай“ се е състоял от граждани на ОАЕ, един руснак, двама испанци, както и граждани на други страни, уточнява БТА. Сред пасажерите има други петима чужденци – двама украинци, а също граждани на Индия и Узбекистан, разкри източник на агенцията сред разследващите инцидента руски власти. Останалите 50 души сред загиналите са били граждани на Русия. От 55 пътници 18 са мъже, 33 жени и 4 деца, разкри по-рано губернаторът на Ростовска област Василий Голубьов.

В 2:50 минути българско време пътнически самолет, идващ от Дубай, се разби при опит за кацане на летището в Ростов на Дон.

Руските власти продължават оперативната си работа на мястото на инцидента, като аеропорта остава затворен. Най-вероятната причина за катастрофата са силните валежи и пориви на вятъра. Всичките хора на борда на самолета са загинали.

На летището е имало стотици близки на пасажерите, с които в момента работят екипи от психолози на руското министерство за бедствени ситуации.

Сред възможните причини за разбиването на пристигащия от Дубай пътнически самолет в Ростов на Дон са лошите метеорологични условия или възможна пилотска грешка, съобщиха източници от правоохранителните органи.

„Вчера бе издадено предупреждение за циклон – влошаване на метеорологичните условия с виелица и скорост на вятъра до 22-27 метра в секунда. Самолетът в сложни условия не е могъл веднага да заходи към пистата и е извършил втори опит. При повторния заход се е получило разбиването“, заяви източникът.

По предварителни данни Боингът се е разрушил при съприкосновението със земята, предизвикало взрив, от който самолетът се е разпаднал на части. При катастрофата е бил предизвикан пожар, който е потушен.

Летището в Ростов на Дон е затворено. Задържани са шест заминаващи полета, два за Санкт Петербург и четири за Москва. Пристигащите самолети се пренасочват към резервното летище в Краснодар. Там се прехвърлят и пътниците, които е трябвало да потеглят от Ростов на Дон.

Руският президент Владимир Путин изказва съболезнованията си към близките на загиналите в самолетната катастрофа. Путин е дал указания на губернатора на Роствоска област и министъра на гражданската отбрана и извънредните ситуации приоритет в действията на властите да бъде грижата за опечалените семейства. Това заяви говорителят на руското президентство Димитрий Песков.

Същевременно властите продължават да издирват черната кутия на катастрофиралия самолет. Катастрофата в Русия е първия инцидент в 7-годишната й история. От компанията заявиха, че ще окажат пълно съдействие в разследването на инцидента.

Всяко от семействата на руските жертви ще бъде обезщетено с по 1 милион рубли, съобщи по-рано губернаторът на Ростовската област Василий Голубьов.