Първото орхидеено общество за България основават във Варна

Първият български професионален орхидист Крум Сотиров събира ценители на екзотичните растения в Първо орхидеено общество у нас, научи Moreto.net.

Учредителната сбирка е на 27 ноември, петък от 18 часа в Арт-салона на Радио Варна.

Варненецът е колекционер и професионалист в отглеждането на орхидеи, получил образованието си в Кралската Ботаническа градина Кю в Лондон. Той изнася лекции в орхидеените общества на САЩ и Канада и има уникални публикации за отглеждането и приложението на красивите цветя. На първата среща Крум Сотиров ще изнесе лекция за невероятния свят на орхидеите и ще разкаже какви радости носи на членовете си орхидееното общество. На финала между участниците ще бъде разиграна на томбола специално подбрани орхидеи.

„Страстта към орхидеите може да започне с едно подарено цвете и с желанието да го накараш да цъфне. Точно такива хора очаквам в Първото орхидеено общество, както и почитатели, които успешно отглеждат своите растения, но искат да научат повече тънкости и да се сдобият с рядък вид, какъвто няма по магазините“, казва Крум Сотиров.

Новият клуб, който ще бъде основан във Варна, ще помага на колекционерите на орхидеи да разширяват познанията си, да могат да показват постиженията си, до обменят идеи със съмишленици. Негови членове могат да станат и хора от други градове, които ще участват в сбирките он-лайн.