Първият старт от космодрума „Восточный“ ще е голямото събитие на годината

Първият старт на ракета „Союз“ от новия руски космодрум „Восточный“, планиран за тази пролет, ще бъде събитието на годината, заяви в последния ден преди новогодишните празници руският вицепремиер Дмитрий Рогозин пред телевизионния канал НТВ. Той обяви, че от 2 януари т.г. се възобновяват изпитанията на огромното съоръжение, което мнозина наричат „втория Байконур“. През този месец на „Восточный“ ще бъдат доставени първите спътници.

Като второ голямо събитие на 2016-а Рогозин посочи първия полет на новия руски пътнически самолет МС-21, който предстои през юли. За тези две събития в момента се готвят огромно количество хора, които работят без почивни дни, и е възможно „Восточний“ и МС-21 за тях да станат събитието не просто на 2016-а, а на целия им живот, заяви Рогозин. Според него изминалата 2015 г. е знаменателна и с това, че за пръв път от три десетилетия насам Русия започна изпитания на нови авиационни двигатели за граждански самолети. Нашата промишленост се върна към високите технологии, обобщи Рогозин.

Федералната космическа агенция на Русия бе закрита с указ на президента Владимир Путин, а въз основа на нея бе създадена Държавна космическа корпорация. Решено бе също градът Углегорск, който се намира недалеч от космодрума „Восточный“, да бъде прекръстен на името на знаменития съветски учен Константин Циолковски. Първоначално космодрумът ще бъде използван, за да се разтовари графикът на „Байконур“ в Казахстан, който ще спре работа през 2022 г. Постепенно новият гигант ще го замени изцяло. „Восточный“ се намира в Далечния изток, в Амурска област. Общата му площ е 1035 кв. км.

Източник: в. „Дума“