Първият руско-китайски университет отвори врати

Китайският президент Си Дзинпин и руския му колега Владимир Путин са изпратили поздравителни телеграми по случай първия семестър на Шенженския МСУ-БИТ университет, първото съвместно руско-китайско висше учебно заведение, предаде китайската агенция Xinhua, цитирана от Фокус.
Си заяви, че образованието е основен импулс за развитието на страната и ключова връзка за насърчаването на обмена между различните народи.
„През последните години между руските и китайските университети се създадоха близки връзки, в контекста на задълбочаващото се партньорство на страните в сферата на образованието“, заяви китайският президент. Той добави, че взаимодействието между двете страни в тази област, е изиграло положителна роля за насърчаването на взаимното разбирателство между двата народа, както и за развитието на руско-китайското стратегическо партньорство за координация.
От своя страна, руският президент Владимир Путин определи сътрудничеството в образованието, като ключов компонент от руско-китайското стратегическо партньорство и посочи, че директния контакт между университетите в двете страни се е разширявал всяка година; обема на обмена на студенти се е увеличил и гимназистите от двете страни са поставили традиция за прекарване на ваканции в някой от курортите на другата страна.
Шенженският МСУ-БИТ университет се намира в южния китайски град Шенжен и е взаимно основан от Шенженското общинско управление, Пекинския технлогичен институт (БИТ) и руския Московски държавен университет „Ломоносов“ (МСУ).