Първанов заминава в Москва

Георги Първанов заминава на ежегодната конференция в Москва за международна сигурност. Лидерът на АБВ ще бъде там по покана на Министерството на отбраната на Руската федерация. В конференцията са потвърдили участие министри на отбраната и национални делегации от 79 страни. По последни данни над 300 делегати ще се включат в конференцията.

По време на световния форум по сигурност в Москва доклади ще изнесат министърът на отбраната Сергей Шойгу, външният министър Сергей Лавров и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов. Основната тема на конференцията е международното сътрудничество за борба с тероризма. По неофициална информация Първанов ще има разговори и с висши представители на президентската администрация.

„Оценката на българо-руските отношения е доста критична към днешна дата“, заяви вчера пред „Стандарт“ президентът (2002-2012). По думите му това, което се случва в момента, е поставило двустранните ни отношения с Руската федерация „на дъното“. По време на визитата си в Москва лидерът на АБВ ще коментира основните теми от секторите икономика, енергетика и културни отношения. В програмата на конференцията е предвидено участниците да обсъдят ролята на международното военно сътрудничество в борбата срещу тероризма и по отношение на радикалния ислям. В дните на форума гостите ще посетят и центъра за космически изследвания „Ю. Гагарин“ край Москва.