Пушков сравни Украйна, стремяща се в ЕС, с булка с опетнена рокля

Председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков сравни Украйна, стремяща се към ЕС, с булка с опетнена рокля и изцапани с кръв ръце, с която сега не знае какво да прави разочарованият европейски „жених“, предаде ТАСС.

„Украйна в продължение на две години се радваше на статута на политическо облагодетелстване и й се прощаваше всичко. Това беше демократична невеста за женене, която с нетърпение очакваше европейския жених“, каза Пушков във вторник в интервю за „Российская газета“.

„Но сега става ясно, че под роклята й изобщо не се крие това, което той очакваше. А и самата рокля е силно опетнена“, заяви той.

В тази връзка политикът отбеляза, че деветте хиляди загинали цивилни в Донбас са резултат от действията на въоръжените сили на Украйна, а не от самообстрели. „И одеското клане бе устроено не от така наречените сепаратисти, а от украинските ултраси с подкрепата на киевския режим“, добави той.

„Всичко това силно подкопа имиджа на „булката“. Стана ясно, че ръцете й са изцапани с кръв, а на рамото, под роклята, има татуировка свастика. И сега европейският жених не знае какво да прави с нея“, образно изложи вижданията си върху ситуацията председателят на комитета на Държавната дума по международните въпроси. „Да се сключи с нея „евросъюз“ е невъзможно, защото и тя не е готова, и ЕС не може безкрайно да финансира огромна страна, намираща се в толкова плачевно състояние“, счита той.

Пушков отбеляза още, че референдумът в Холандия, на който болшинството се изказа против асоциирането на ЕС с Украйна, е „демонстрация на здравия разум“.

„А ако имаше референдум и в Гърция? Във Франция? В Италия? Ако такива референдуми се бяха провели и в други страни в ЕС, то аз съм убеден, че в много от тях, особено в Централна и Южна Европа, резултатът би бил същият като в Холандия“, каза той.