САЩ предлагат на Русия военно сътрудничество в Сирия

САЩ предлагат на Русия военно сътрудничество в Сирия

Публикувано от:

Американското правителство по същество потвърди достоверността на публикувания от в. The Washington Post  проект на споразумение за преминаване на САЩ към военно сътрудничество с Русия в Сирия, предаде ТАСС.

Ако споразумението бъде подписано, Русия и САЩ ще трябва, според Вашингтон, да създадат т.нар. съвместна група за изпълнението му. В нея ще влязат представители на двете министерства на отбраната и на военното разузнаване. Тази двустранна група, според САЩ, следва да бъде разположена “край Аман в Йордания”.

Сред основните цели на дейността на групата трябва станат осигуряването на “координация на военните операции против “Ан Нусра” и повишаване на ефективността на “независимите, но синхронизирани усилия срещу “Даеш” в Сирия”, се казва в текста на проектоспоразумението. Уточнява се, че “координацията трябва да започне с размяната на информация както за “Ан Нусра” така и за “Даеш”.

Освен това, се казва в текста, “ако националните власти (на Русия и САЩ) стигнат до извода, че интегрираните (съвместните) операции срещу съгласувани цели отговарят на интересите и на двамата партньора, то те следва да координират процедурите, за да позволят провеждането на интегрирани операции”.

При това САЩ желаят Русия “своевременно да ги информира за всички военно-въздушни операции на режима в Дамаск”. Въоръжените сили на Сирия могат да водят военни действия, включително и от въздуха, против “Джебхат ан Нусра” извън зоните на примирието, ако бойците на този групировка завземат такива райони, смятат във Вашингтон.

В същото време американските власти предлагат Русия да се съгласи да оказва на сирийските войски въздушна подкрепа в случай, че те бъдат нападнати от джихадистите от “Ан Нусра”, само “ако това е предварително съгласувано със САЩ”.

В текста се подчертава, че установяването на сътрудничество между военните на Русия и САЩ в Сирия трябва да стане “в контекста на укрепването на режима на прекратяване на враждебните действия” между Дамаск и опозицията, а също при “подкрепа на процеса на политически преход, очертан от резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН”.

Предполага се, че всички тези идеи ще в центъра на обсъжданията на преговорите, които държавният секретар на САЩ Джон Кери ще води в Москва в четвъртък и петък.