Пушков: Ислямската коалиция срещу тероризма е само на книга

Ислямската коалиция, създадена за борба срещу „Ислямска държава“ е „хартиена“ и е създадена с чисто декларативни цели, смята председателят на комисията по международни отношения в руския парламент Алексей Пушков, цитиран от РИА Новости.

„Задачата на Саудитска Арабия в борбата срещу „Ислямска държава“ няма да се състои, защото финансирането на въоръжената сирийска опозиция от Саудитска Арабия на практика създаде формированията на ИД. И задачата на Саудитска Арабия се състои в това да не загуби геополитически в тази криза – да не даде на президента на Сирия Башар Асад да остане на власт, да повлияе на създаването на новото правителство и да консолидира около себе си мюсюлманските страни“, каза Пушков.

„Тази коалиция е само на книга. Ако се потвърди информацията, че нито Пакистан, нито Ливан дори и не са знаели, че се създава и са разбрали за нея една след като списъците с участниците са били публикувани, то това ще докаже, че тя е създадена единствено декларативно“, добави той.

Пушков обърна внимание, че сред останалите страни, влезли в обединението, никой освен Катар и Саудитска Арабия не се явява активен играч.

По-рано Саудитска Арабия обяви, че създава ислямска военна коалиция от 34 държави за борба с тероризма.